15 savjeta iskusnih studenata za studente početnike

Pročitajte 15 humorističnih, ali i korisnih savjeta iskusnih studenata koji će vam pomoći u "preživljavanju" studentskih dana.


22.09.2018. 11:27

1. Za odlazak na studentsku službu zbog ovjere semestra, upisa i slično, planiraj više od dva dana. UVIJEK će ti faliti jedan papir.

2. Novac koji bi optimistično potrošio na kupovinu dodatne literature daj u dobrotvorne svrhe, više će ti se isplatiti.

3. Na pismenim ispitima uvijek provjeri da li neko pitanje sadrži odgovor na drugo pitanje. Iznenadit ćeš se koliko je takvih.

4. Ako te na usmenom ispitu profesor prekine i počne sam odgovarati na tebi postavljeno pitanje – ne prekidaj ga. I, naravno, smij se njegovim šalama, ma koliko loše bile.

5. SVE se može naučiti za jedan dan. Ako i ne može, vrijedi pokušati.

6. Brzo ćeš shvatiti koliko je tanka granica između “Učit ću iz knjige” i “Ova skripta je ogromna, skratit ću je”.

7. Ako nisi ljubitelj kafe i energetskih pića, ne brini. Postat ćeš.

8. Uvijek budi u dobrim odnosima sa kolegama iz prve klupe. Oni su kao obavještajna služba – sve vide, sve čuju i sve znaju.

9. Nauči spremiti ukusno jelo za manje od 20 minuta. Zahvalit ćeš sebi za vrijeme ispitnih rokova, a zahvalan će ti biti i tvoj novčanik.

10. Kupovina markera raznih boja je UVIJEK dobra investicija.

11. Ako je datum kada počinješ spremati ispit 16.10, a ispit se održava 20.10, za učenje imaš pet dana, ne četri. Nema na čemu.

12. Za cjelonoćno učenje se opremi zalihama grickalica, slatkiša i Red Bullova.

13. Ako istinski ne mrziš septembar, da li si uopšte student? Razmisli o tome.

14. Imaš veće šanse da otputuješ na Mars i tamo započneš koloniju, nego da ti profesor odgovori na e-mail. Idi na konsultacije.

15. Kada na pitanje tetke, strine, ujaka ili komšije: “Kako ide fakultet?” lažeš o godini koju si upisao, lakoći studiranja i dobrim ocjenama – ne brini, nisi patološki lažov. Svi to rade.

U zaostatku si sa gradivom i sada u formu za ispit moraš doći dvostrukom brzinom?

Za let do visokog akademskog zvanja potrebna su kriiila. Budi u formi za ispite i posjeti www.studom.at/kriiila

(STUDOMAT.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT.ba
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.