RS: Volonteri ostaju i bez naknade za prevoz i topli obrok

Izmjenama Zakona o državnim službenicima, koje su poslanici u RS nedavno usvojili, volonterima je ukinuto pravo na naknadu za prevoz i topli obrok koju su do sada imali kao i pravo na dnevni, sedmični i godišnji odmor.


– Poslodavac može sa nezaposlenim licem da zaključi ugovor o stručnom osposobljavanju bez naknade, radi sticanja radnog iskustva i uslova za polaganje stručnog ispita (volonter), navedeno je Zakonu o izmjena i dopunama Zakona o državnim službenicima, u članu 64.

Advertisements

Novina je i to da će volonterski staž trajati u zavisnosti od stručne spreme koju ima. Za osobe sa završenom srednjom stručnom spremom volonterski staž trajaće šest mjeseci, a za lica sa završenom visokom stručnom spremom godinu dana.

Dosadašnjim zakonom, članom 65., bilo je propisano da volonter ima pravo i na naknadu za prevoz i topli obrok kao i na dnevni odmor u toku rada, između dva uzastopna radna dana, pravo na osiguranje u slučaju nesreće na poslu i pravo na zdravstveno osiguranje kako je to regulisano propisima u pogledu nezaposlenih lica.

Izmjenama zakona taj član je u potpunosti izbačen iz zakona.

Sindikat brani članove

Advertisements

Sindikat brani stalno zaposlene u državnoj upravi, a za one koji bi da rade besplatno nemaju ni riječi opravdanja, naprotiv, smatraju da njima kada su spremni raditi bez plate, ne treba plaćati ni prevoz.

U Sindikatu uprave Republike Srpske smatraju da volonteri uopšte ne treba da se angažuju u organima uprave i da njihovo dosadašnje angažovanje i nije dalo nikakav rezultat.

Predsjednik ovog Sindikata Tomislav Vrhovac za CAPITAL je rekao da je njegov prijedlog bio da se volonteri ne angažuju u javnom sektoru.

– Ako postoji potreba za radnikom onda se treba otvoriti konkurs za prijem radnika, a nema nikakve potrebe da se oni primaju. Volontere bi trebalo da angažuje privatni sektor, ali NSRS je donijela odluku da mogu da se angažuju volonteri, a da to bude neplaćeno, kazao je Vrhovac.

(CAPITAL.ba)