“Rotary Global Swimarathon”: Isplivan peti plivački maraton u Tuzli

Na subotu, 25.02, u zemljama širom svijeta je organizovan plivački maraton gdje su svi, od najstarijih do najmlađih, imali priliku da učestvuju u sakupljanju sredstava kroz globalnu "End Polio Now" kampanju.


“End Polio Now” globalna kampanja je pokrenuta 1988. godine od strane Rotary International u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, UNICEF-om i „The Gates Foundation“. Kampanja napreduje ka cilju svođenja broja slučajeva dječije paralize u cijelom svijetu na nula. Lijek za dječiju paralizu ne postoji, međutim razvijene su veoma efikasne vakcine koje su omogućile da ovo oboljenje u današnje vrijeme postane sve rjeđe i rjeđe. Ovog oboljenja na našim prostorima već odavno nema, te su prošle godine zabilježeni slučajevi samo u Afganistanu, Pakistanu i Nigeriji. Ovim putem se ponavljano stavlja akcenat na ozbiljnost ovog oboljena, kao i važnost prevencije istog.

Kao i prethodnih godina, Rotaract Club Tuzla ´99 je zajedno sa Interact Clubom Tuzla ´99 i pod okriljem Rotary Cluba Tuzla, održao plivački maraton koji je bio otvoren za sve pristune. U okviru ovogodišnjeg maratona, učešće je uzelo preko 100 plivača, uključujući i pripadnike populacije sa poteškoćama u psihičkom i fizičkom razvoju. Ovim putem je ponovo održan globalni Guinnessov rekord koji je postavljen 2012. godine za učešće u najmasovnijem plivanju u svijetu, kada je po prvi put održana ova manifestacija.

U okviru ovogodišnjeg Swimarathona, svi učesnici su dobili certifikate učešća od strane Rotary Cluba Grantham koji je začetnik ove ideje, kao i poklon pakete sponzora ovog događaja. Na kraju maratona, bile su dodjeljene i posebne nagrade za najmlađe učesnike maratona.

Dio prikupljenih sredstava će biti usmjeren ka projektu osnovaca iz OŠ „Simin Han“ kako bi se njihova ideja, školskih novine “Šareni svijet” realizovala.

(STUDOMAT.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!