“Rotary Global Swimarathon”: Isplivan peti plivački maraton u Tuzli

Na subotu, 25.02, u zemljama širom svijeta je organizovan plivački maraton gdje su svi, od najstarijih do najmlađih, imali priliku da učestvuju u sakupljanju sredstava kroz globalnu "End Polio Now" kampanju.


Rotary Global Swimarathon Plivački maraton po peti put u Tuzli

“End Polio Now” globalna kampanja je pokrenuta 1988. godine od strane Rotary International u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, UNICEF-om i „The Gates Foundation“. Kampanja napreduje ka cilju svođenja broja slučajeva dječije paralize u cijelom svijetu na nula. Lijek za dječiju paralizu ne postoji, međutim razvijene su veoma efikasne vakcine koje su omogućile da ovo oboljenje u današnje vrijeme postane sve rjeđe i rjeđe. Ovog oboljenja na našim prostorima već odavno nema, te su prošle godine zabilježeni slučajevi samo u Afganistanu, Pakistanu i Nigeriji. Ovim putem se ponavljano stavlja akcenat na ozbiljnost ovog oboljena, kao i važnost prevencije istog.

Advertisements

Kao i prethodnih godina, Rotaract Club Tuzla ´99 je zajedno sa Interact Clubom Tuzla ´99 i pod okriljem Rotary Cluba Tuzla, održao plivački maraton koji je bio otvoren za sve pristune. U okviru ovogodišnjeg maratona, učešće je uzelo preko 100 plivača, uključujući i pripadnike populacije sa poteškoćama u psihičkom i fizičkom razvoju. Ovim putem je ponovo održan globalni Guinnessov rekord koji je postavljen 2012. godine za učešće u najmasovnijem plivanju u svijetu, kada je po prvi put održana ova manifestacija.

Rotary Global Swimarathon Isplivan peti plivački maraton u Tuzli

Advertisements

U okviru ovogodišnjeg Swimarathona, svi učesnici su dobili certifikate učešća od strane Rotary Cluba Grantham koji je začetnik ove ideje, kao i poklon pakete sponzora ovog događaja. Na kraju maratona, bile su dodjeljene i posebne nagrade za najmlađe učesnike maratona.

Dio prikupljenih sredstava će biti usmjeren ka projektu osnovaca iz OŠ „Simin Han“ kako bi se njihova ideja, školskih novine “Šareni svijet” realizovala.

(STUDOMAT.ba)