Ljetna škola u Firenci: Poziv otvoren za novinare i medijske djelatnike

Centar za medijski pluralizam i slobodu medija (CMPF) organizuje ljetnu školu za novinare i medijske djelatnike od 8. do 12. jula u Firenci.


cityscape and bridges of florence
Ilustracija: STUDOMAT

Centar za medijsku pluralnost i slobodu medija nudi do 36 globalnih stipendija za prisustvovanje 12. izdanju Ljetne škole za novinare i praktičare medija, koja će istražiti implikacije AI tehnologije za novinarstvo i informacioni sistem.

Tema ovogodišnje ljetne škole je “Kako umjetna inteligencija utiče na novinarstvo”, a polaznici će se kroz program baviti temama slobode izražavanja, pravnih perspektiva pluralizma u medijima, zaštite i manipulacije podataka, medijske pismenosti i samoregulacije i etike.

Program u trajanju od pet dana je struktuiran oko ključnih prezentacija istaknutih stručnjaka, praćenih interaktivnim sesijama. Cilj je obogatiti iskustvo svih učesnika i unaprijediti njihovo razumijevanje kritičnih fenomena i procesa koji utiču na novinarstvo i informisanu građansku participaciju šire, dok se olakšava uspostavljanje mreža.

Škola je otvorena za prijave iz cijelog svijeta, a organizatori nude i 36 stipendija koje pokrivaju troškove učešća, te putovanja i boravka u Firenci.

Rok za prijavu je 30. april .2024.

Više informacija za prijavu i učešće na linku.