Istraživanje: Hobi smanjuje stres na poslu

Kreativan hobi može pridonijeti kreativnosti i na poslu, smanjiti stres, donijeti veće zadovoljstvo poslom i pridonijeti opštem poboljšanju zdravstvenog stanja.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Istraživanje provedeno na 400 zaposlenika jedne američke firme pokazalo je da su oni s hobijem bili puno zadovoljniji poslom te manje podložni nerviranju i “pucanju” na radnom mjestu. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Occupational and Organizational Psychology.

Bavljenje mentalno stimulativnim hobijem smanjuje stres, kaže psiholog na jednom kalifornijskom univerzitetu, Matthew Zawadzki.

Studija koju je proveo s kolegama pokazala je da relaksirajuća aktivnost koju pojedinac odabere rezultuje trenutnim opuštanjem, što rezultuje i brojnim pozitivnim učincima za zdravlje, među kojima je i dugovječnost.

Zawadzki kaže kako hobi ne mora biti fizički zahtjevan da bi pozitivno uticao na opšte zdravstveno stanje. Može se raditi o pletenju, izrađivanju lončarije, slikanju ili sviranju nekog instrumenta.

Istraživanje što su ga na 1400 osoba proveli psiholozi pokazalo je niži krvni pritisak, smanjeno lučenje kortizola i manji indeks tjelesne mase kod osoba koje su uživale u omiljenoj aktivnosti.

Pozitivan učinak hobija osjeća se satima, pa i danima nakon aktivnosti. Zawadzki kaže da su osobe koje se bave nekim hobijem zadovoljne i nakon što prekinu odabranu aktivnost te da su, dugoročno gledajući, manje podložne razvoju depresije i negativnih osjećaja.

– Kada u potpunosti ‘uronimo’ u svoj kreativni hobi, to nas u potpunosti obuzme i odmara nam misli. To je tajna sreće, smatra psiholog Mihaly Csikszentmihalyi, koji već dugo proučava pozitivan učinak hobija na opšte stanje pojedinca.

Podsjeća da jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, američki ulagač, industrijalac i filantrop Warren Buffett za opuštanje svira ukulele, a izvedbom je u više navrata iznenadio svoje investitore i poslovne partnere te publiku na dobrotvornim priredbama. Pa ako može on, možete i vi, poručuje Csikszentmihalyi.

(AKTA)