Regionalna konferencija o implementaciji Heritage studija na bh. univerzitetima

U okviru implementacije Tempus projekta „Reforma nastavnog plana i programa nauka o baštini u Bosni i Hercegovini“ (BIHERIT), danas se održava regionalna konferencija o implementaciji Heritage studija na bh. univerzitetima.


U okviru implementacije Tempus projekta „Reforma nastavnog plana i programa nauka o baštini u Bosni i Hercegovini“ (BIHERIT), danas se održava regionalna konferencija o implementaciji Heritage studija na bh. univerzitetima.

Advertisements

Ovaj događaj predstavlja završnu aktivnost uspješno implementiranog projekta BIHERIT koji je imao za cilj reformu nastavnog plana i programa drugog ciklusa studija na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (modernizacija postojećeg nastavnog programa), razvoj i predstavljanje studija „naslijeđe“ (historija umjetnosti, studije očuvanja, studije muzeja) na nekoliko univerziteta u Bosni i Hercegovini na odsjecima za historiju – stvaranje uvjeta za održivi nastavak odvijanja reforme studijskog programa (infrastruktura, ljudski resursi, umrežavanje) – i promociju kulturnog naslijeđa za zajedničke vrijednosti, povećanje kvaliteta života i doprinos održivom razvoju.

Partneri u ovom projektu su:

 • Univerzitet u Sarajevu – koordinator (BiH)
 • Univerzitet u Banjoj Luci (BiH)
 • Univerzitet u Tuzli (BiH)
 • Univerzitet u Ljubljani (Slovenija)
 • Univerzitet u Primorskoj (Slovenija)
 • Univerzitet u Beču (Austrija)
 • Univerzitet u Kembridžu (Velika Britanija)
 • Slobodni univerzitet u Berlinu (Njemačka)
 • Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine (BiH)
 • Zavičajni muzej u Travniku (BiH)
 • Muzej Kozara u Prijedoru (BiH)

Implementacijom Tempus projekta BIHERIT ostvareni su zacrtani ciljevi. Akademski nastavni plan i program za arheologiju i naslijeđe je uspješno predstavljen, implementiran i uvršten u program Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Tuzli. Ovo je dalo temelj za održivost projekta i uspostavljanje kvalitetnih odsjeka na bh. univerzitetima. Specijalizirana arheološka oprema je nabavljena kroz ovaj projekat, a studenti, nastavnici i saradnici su uspješno educirani. Mnoge historijske i arheološke knjige od bh. autora su štampane i objavljene, a nabavljena je i posebna literatura iz ovih oblasti koje se tiču ovog projekta.

Advertisements

Uspješno su organizirane tri arheološke škole (lokacija Dželilovac kod Travnika, lokacija Zecovi kod Prijedora i lokacija Srebrenik kod Tuzle). Akademska mobilnost je obavljena u ovoj, 2013/2014. godini, kada su studenti, nastavnici i saradnici bh. univerziteta posjetili partnerske EU institucije i razmijenili iskustva. Kroz implementaciju programa i nastave održani su potrebni treninzi za obučavanje akademskog osoblja, a svakako je doprinos obuci dat u radionicama za akademsko osoblje.

Svakako je značajno istaknuti osnivanje Instituta za arheološko istraživanje na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu kao produkt implementacije Tempus projekta BIHERIT. Ovaj institut vrši istraživanje, razvoj i afirmaciju kulturno-historijskog naslijeđa te doprinosi zaštiti arheoloških nalazišta i njihovom sistematiziranju, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću UNSA.

(STUDOMAT.ba)