Realiziran projekat „Budi student Muzičke akademije na jedan dan“ za 2019. godinu

U novembru i decembru 2019. godine na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu Centar za muzičku edukaciju realizirao je projekat „Budi student Muzičke akademije na jedan dan“.


Budi student MAS SMGS Zepce Mostar XII 2019 7

Projekat se redovno realizira svake školske godine. U navedenom periodu Muzičku akademiju Univerziteta u Sarajevu posjetili su nastavnici i učenici Srednje muzičke škole Čestmir Mirko Dušek Tuzla (19. 11. 2019), Srednje glazbene škole Katarina Kosača Kotromanić Žepče (03. 12. 2019), Muzičke škole I i II stupnja Mostar (03. 12. 2019) te Srednje muzičke škole Zenica (05. 12. 2019), prenosi unsa.ba.

Učenici srednjih muzičkih/glazbenih škola, sada kao studenti/ce Muzičke akademije, imali su priliku upoznati se sa nastavnicima/cama Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, te prisustvovati i učestvovati na nastavi na predmetima: Dirigovanje, Harmonija, Etnomuzikološka istraživanja, Etnomuzikologija, Historija muzike, Solfeggio, Muzički oblici i stilovi, Metodika muzičke nastave, Muzikologija, Harmonika, Solo pjevanje, Klavir, Klavir – obavezni predmet struke, Klarinet, Gitara, Violina, Viola i Flauta.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Učenici su imali priliku upoznati se i sa studenticama i studentima Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, razmijeniti svoja umjetnička, edukativna, pedagoška, formalna i neformalna znanja i pozitivna iskustva. Također su imali priliku posjetiti Dekanat, Biblioteku, Studentsku službu i Elektroakustički studio.

Zahvaljujemo na posjeti i uspješnoj saradnji učenicima/cama i nastavnicima/cama srednjih muzičkih/glazbenih škola, kao i nastavnicima/cama i saradnicima/cama Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu na predanoj angažiranosti.

Ovom prilikom ističemo neka od zapažanja naših gostiju:

Poštovani, od srca zahvaljujem na prijemu naših đaka i svoj organizaciji! Djeca su oduševljena i to oduševljenje meni prenijela. Zahvaljujem još jednom! Srdačan pozdrav., prof. Zrinka Andrejaš, direktorica Srednje muzičke škole Čestmir Mirko Dušek Tuzla.

Ono što Muzičku akademiju izdvaja od ostalih fakulteta je opuštenost i mir. Profesori su vrlo ljubazni i uvijek su tu kako za studente tako i za posjetitelje. Za kratko vrijeme pokazali su nam kako je to biti student Akademije. Pored mladih ljudi, koji su izdvojili mnogo vremena da postignu zavidne uspjehe, stoje oni, zaslužni što je ta ustanova uspješna toliko koliko jeste., učenica Sara Šabić, IV razred, Srednja glazbena škola Katarina Kosača Kotromanić Žepče.

Posjeta Akademiji srušila je neke predrasude s kojima se vjerojatno susreće većina maturanata. Akademiju sam zamišljala kao ustanovu punu odraslih ozbiljnih ljudi, no dočekali su nas prijatni studenti kao i njihovi profesori. Nemoguće je ne uočiti dobru energiju koja vlada hodnicima i učionicama. Zahvalni smo na pruženoj prilici da osjetimo čari studentskog života na Muzičkoj akademiji, te se nadamo da ćemo narednih godina svi zajedno dočekivati nove preplašene maturante i riješiti ih predrasuda koje su im u mislima., učenica Marina Ravnjak, IV razred, Srednja glazbena škola Katarina Kosača Kotromanić Žepče.

Muzička akademija, profesori i studenti ostavili su dojam svoje profesionalnosti i ljubaznosti. Za jedan dan prikazana nam je opuštenost, ali i ozbiljnost ove ustanove. Zahvalna sam Akademiji i profesorima koji su nam pokazali kako se isplati biti marljiv učenik i kako da postanemo još bolji. Posjet Akademiji pomogao nam je da shvatimo ozbiljnost perioda u kojem se trenutno nalazimo., učenica Ivona Šimić, IV razred, Srednja glazbena škola Katarina Kosača Kotromanić Žepče.

Drage kolegice i kolege, nama je bilo jako lijepo kao i učenicima. Uvijek sa uzbuđenjem dočekamo vaš poziv. Djeca su također zadovoljna. Radujemo se vašem ponovnom pozivu i novim aktivnostima. Puno pozdrava iz Mostara., prof. Tanja Janjić, Muzička škola I i II stupnja.

Poštovane kolege i kolegice sa Muzičke akademije u Sarajevu, u ime kolektiva Srednje muzičke škole Zenica izražavamo duboku zahvalnost za srdačnost i gostoprimstvo koje ste nam ukazali tokom našeg boravka na Muzičkoj akademiji. Izuzetno cijenimo vaš interes za našu školu i prilike koje pružate našim učenicima. Projekat ‘Budi student Muzičke akademije na jedan dan’ je izuzetno edukativan i učinkovit. Pohvaljujemo vaš trud i organizaciju koja je zaista na zavidnom nivou. Također se nadamo nastavku naše saradnje na istim ili sličnim projektima. Srdačan pozdrav., prof. Alma Hujić, Srednja muzička škola Zenica.

Posjeta Muzičkoj akademiji u Sarajevu za nas je bilo jedno predivno iskustvo. Profesori su nas prihvatili kao svoje kolege, ohrabrili nas u našoj namjeri da postanemo studenti Akademije i ujedno pokazali koliko znanja zapravo stičemo u našoj školi. Iskreno se nadamo i radujemo ponovnoj posjeti!, učenica Ilma Valentić, IV razred, Srednja muzička škola Zenica.

Srednja muzička škola Čestmir Mirko Dušek Tuzla (19. 11. 2019)
Plan realizacije aktivnosti: kliknuti ovdje
Galerija: kliknuti ovdje

Muzička škola I i II stupnja Mostar, Srednja glazbena škola Katarina Kosača Kotromanić Žepče (3. 12. 2019)
Plan realizacije aktivnosti: kliknuti ovdje
Galerija: kliknuti ovdje

Srednja muzička škola Zenica (5. 12. 2019)
Plan realizacije aktivnosti: kliknuti ovdje
Galerija: kliknuti ovdje

(STUDOMAT.ba)