Putujte, uživajte i uštedite: prednosti i nedostaci putničkog prevoza u BiH

Ukoliko razmišljate kojim prevoznim sredstvom se najviše isplati putovati prema jugu zemlje donosimo zanimljivu infografiku kompanije GCF šta odabrati na primjeru putovanja putničkim prevozom od Sarajeva do Mostara.


Putovanje automobilom

Advertisements

Prednosti: Ljubitelji putovanja automobilom rado će istaknuti da je sloboda u organizaciji vremena i plana putovanja ključni razlog za odabir automobila kao prevoznog sredstva. Mnogi saputnici, ali i vozači, vjeruju da je udobnost automobila dodatna prednost u odnosu na skučeni prostor za sjedenje u autobusu ili avionu, te prijevoz više prtljage bez dodatnih troškova. Još ukoliko se odlučite podijeliti troškove puta sa saputnicima, putovanje automobilom može biti i dosta povoljno.

Nedostatci: Putovanje automobilom nosi sa sobom i određeni rizik, poput kvara, obijanja ili krađe. Pronalazak parking je ponekad otežavajuća okolnost, posebno ako isti podrazumjeva i dodatne troškove. No, ukoliko nemate vlastiti automobil, iznajmljivanje može koštati više nego putovanje autobusom ili vozom, ovisno o broju putnika s kojim dijelite troškove.

Troškovi: Cestovna udaljenost od Sarajeva do Mostara je oko 139 km, a vožnja traje oko 2 sata. Troškovi goriva u jednom pravcu su nešto više od 25 KM, čemu još trebate dodati i troškove cestarine od 2,5 KM ukoliko Sarajevo napuštate ili ulazite u grad autoputem.

Putovanje autobusom

Prednosti: Putovanje autobusom omogućava manje stresa oko organizacije putovanja, za razliku od automobila, posebno za vozača. Putnici u autobusu se mogu opustiti i uživati u pejzažu, čitati ili upoznati nove prijatelje. Autobuske stanice se najčešće nalaze u središnjem dijelu grada, te često nije potrebno uzimati lokalni prijevoz do finalnog odredišta.

Nedostaci: Na žalost, putovanje autobusom nam ne pruža luksuz da malo prošetatamo niti da se zaustavimo pored puta kad god poželimo. Prostor između sjedišta je često dosta skučen, što predstavlja otežavajuću okolnost za putovanje, a i sjedišta mogu biti neudobna što može uzrokovati bolove u vratu i leđima. Dodatni problem može nastati ukoliko je autobus popunjen što izmeđuostalog podrazumjeva dosta buke. Putnici su često primorani trpiti i muzički izbor vozača, što nije uvijek najprijatnije iskustvo. Putnici se često žale i na mučninu tokom vožnje, te nemogućnost koristenja toaleta u sklopu autobusa.

Troškovi: Vožnja autobusom na relaciji Sarajevo-Mostar traje 2h 30min. Cijena karte u jednom pravcu iznosi 20 KM. Ukoliko ste student, uz index ostvarujete popust na kartu.

Advertisements

Putovanje vozom

Prednosti: Putovanje vozom je zasigurno drugačije iskustvo od putovanja bilo kojim drugim prevoznim sredstvom. Za neke je putovanje vozom dio svakodnevnice, ukoliko putuju na posao ili fakultet, ali ukoliko planirate odlazak na more pokušajte zamisliti put bez gužve i zastoja. Umjesto skučenih sjedišta u kojima ste „zarobljeni“ tokom cijelog puta, u vozu možete protegnuti noge i prošetati po vagonima, što nije opcija ni u jednom drugom kopnenom prevoznom sredstvu. U vozu lako možete upoznati nove i zanimljive ljude ili se ispružiti u udobnim i prostranim sjedištima i uživati u razgledanju krajolika kojeg putnici u drugim prevoznim sredstvima ne mogu vidjeti.

Odlučite li se putovati željeznicom voz će vas prevesti iz centra jednog grada u centar drugog, čime ćete znatno uštediti kako finansijski, tako i vremenski. Željeznica drži primat kada su pitanju prevozna sredstva koja brinu o zaštiti okoliša. Vozovi troše manje energije i otpuštaju mnogo manje štetnih plinova nego automobili i avioni, a ujedno doprinose rasterećenju sve većih gužvi na cestama i u zračnom prometu.

Najvažnije je svakako spomenuti da je sigurnost ključni aspekt željezničkog saobraćaja jer se željeznica smatra najsigurnijim prevoznim sredstvom, što je ujedno jedna od najvažnijih karakteristika za bilo koji oblik prometa čiji je cilj prijevoz putnika i robe.

Nedostaci: Ukoliko putujete sami vozom otežavajuća okolnost može biti ostavljanje prtljaga za vrijeme odlaska u toilet ili bar. Također, može se dogoditi da putujete prebukiranim vozom pa mjesto morate potražiti u baru ili hodnicima vagona.

Troškovi: Vožnja vozom na relaciji Sarajevo-Mostar iznosi 10,90 KM, a putovanje traje 2h 45min. Idete li na putovanje koje će trajati više dana, provjerite koja karta je za Vas najisplativija. Ukoliko ste student uz index ostvarujete popust na kartu.

Infografik možete preuzeti ovdje.

(STUDOMAT.ba)