Prva godina fakulteta: 10 savjeta koji će vam pomoći da lakše “preživite”

Prvih nekoliko sedmica na fakultetu su kritični za sve nove studente. Kako preživjeti?


Tokom tog razdoblja napravit ćete neke odluke koje će uticati na ostatak vašeg akademskog obrazovanja.

Advertisements

Sa tako mnogo opcija na raspolaganju za studente, znati napraviti mudar izbor postaje presudno za uspjeh. Znajte, na fakultetu zaista imate puno ljudi koji vam mogu i žele pomoći zato iskoristite to, piše libertas.hr. 

Za početak vam donosimo ovih 10 savjeta koji će vam pomoći kako bi postavili čvrste temelje za novu akademsku godinu:

Idite na predavanja

Ovo je s razlogom broj jedan. Studiranje je nevjerovatno iskustvo, ali ne može to i ostati ako ne idete na predavanja. Izostajanje s predavanja je jedna od najgorih stvari koje možete učiniti.

Učestvujte u događanjima

Advertisements

Vjerujemo da vam neka od događanja neće biti interesantna, ali pogotovo vama na prvoj godini to je i te kako potrebno. Od studentskih takmičenja, konferencija, volonterskih aktivnosti i zabavnih događanja, ideja za inspiraciju je zaista mnogo. Tu ćete se povezati i upoznati ljude, steći nova iskustva za daljnje napredovanje, a i nikad ne znate koga možete upoznati! Studentske kotizacije su često vrlo povoljnih cijena, a nekad i besplatne. To vam može biti dobar ulaz u svijet starijih kolega, prilika za dogovaranje prakse, a možda i budući posao.

Riskirajte

Na fakultet ste došli kako bi naučili nove stvari, zar ne? Izađite iz svoje komfortne zone. Naučite reći “ne”. To može biti jedan od najvećih izazova. Govoreći “da” na sve ono što zvuči zabavno, zanimljivo i uzbudljivo će vas dovesti do problema. Vaš fakultet će patiti, nećete imati vremena za učenje, jednostavno ćete se preforsirati.

Pitajte za pomoć prije nego što bude prekasno

Fakulteti su prilično dobra mjesta; niko ne želi da vam bude loše. Ako vam ide teško na predavanjima, pitajte profesora za pomoć ili idite na konsultacije. Sjetite se: “Bolje spriječiti, nego liječiti”. Budite u kontaktu s kolegama i profesorima, a ukoliko se pojavi problem, kontaktirajte svog profesora odmah.