Protesti studenata iz Zenice: “Studenti su bili primorani da rade na crno”

"Ukoliko se naši zahtjevi ne usvoje, ponovo ćemo izaći na proteste," poručuju studenti.


Foto: N1
Foto: N1

Studenti Univerziteta u Zenici organizovali su jučer proteste ispred zgrade Rektorata. Mirela Mujić, predstavnica neformalne grupe studenata koji protestuju kazala je kako imaju tri zahtjeva od kojih ne odustaju:

  • bezuslovan prelazak u narednu godinu,
  • smanjenje visine školarine,
  • prenos tri predemeta odnosno dodatni rok s dva termina.

Studenti iz Zenice traže bezuslovan prelazak na sljedeću akademsku godinu i smanjenje školarine

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Zakon o bezuslovnom prelasku je donesen prošle godine i na snazi je, ali ga Senat UNZE treba ponovo izglasati. Tokom pandemije dosta studenata je ostalo bez članova porodice, njihovi roditelji su ostali bez posla ili imaju mala primanja. Studenti su bili primorani da rade na crno. Znamo da je u ZDK najmanja školarina, ali i su primanja vrlo mala. Tokom online studija morali smo koristiti vlastite resurse i ostalo, kazala je Mujić za N1.

Treći zahtjev za pomoć onim studentima kojima fale tri predmeta ili koji žele da polažu te predmete da dobiju priliku za to.

Jučer se ispred Rektorara okupio manji broj studenata iako ih ova grupa, nekadašanja Unija studenata, okuplja oko 1.180. Zbog epidemioloških mjera, ali i kako Mujić kaže, straha od profesora, nisu došli u većem broju.

 – Ukoliko se naši zahtjevi ne usvoje, ponovo ćemo izaći na proteste. Sada smo mirni, ali nećemo odustati, poručila je Mujić.