Studenti iz Zenice traže bezuslovan prelazak na sljedeću akademsku godinu i smanjenje školarine

Studenti traže bezuslovan prelazak, smanjenje školarine, a zadnji zahtjev je prenos tri predmeta i dodatni ispitni rok.


unze studenti

Neformalna grupa studenata Univerziteta u Zenici održala je jučer mirni protestni skup ispred Rektorata zeničkog univerziteta. Prioritetni im je zahtjev bezuslovni prelazak na sljedeću akademsku godinu.

 – Osim toga tražimo smanjenje školarine te prenos tri predmeta i puni dodatni rok sa dva termina, kaže Mirela Mujić, studentica Pravnog fakulteta i predstavnica ove grupe studenata, piše Zenicainfo.ba.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Foto: Zenicainfo.ba
Foto: Zenicainfo.ba

Pomenuta grupa studenata i danas je najavila mirne proteste ispred rektorata.

Pismo studenata vam prenosimo u cjelosti:

 – Poštovani,
obraćamo Vam se ispred neformalne grupe studenata povodom održavanja mirnih protesta u dane 20.09. i 21.09.2021. godine od 11:55h do 12:55h ispred rekorata. Naš prioritetni zahtjev je bezuslovni prelazak na sljedeću akademsku godinu, zatim smanjenje školarine, a zadnji zahtjev je prenos 3 predmeta i dodatni rok (puni dodatni rok sa dva termina).

Naš prvi zahtjev se odnosi isključivo na pandemiju koja je ugrozila sve oko nas, a najviše gubitak ljudskih života članova porodica naših studenata, odnosno taj se zahtjev odnosi isključivo na implementaciju odredbi Zakona o viskom obrazovanju (čl.124 stav 5) koji je usklađen prošle godine, a odnosni se isključivo na bezuslovni prelazak studenata da bi se olakšalo, da studenti ne bi plaćali dupli novac kao tzv. pad u narednu akademsku godinu, jer su mnogi studenti izgubili roditelje, najbliže, mnogi su bili bolesni, ostali su bez ikakvih primanja ili su im primanja minimalna koja nisu dovoljna ni za osnovni egzistencijalni minimum.

Naš drugi zahjev se odnosi na smanjene školarine, obzirom da studenti ne mogu da plaćaju isto online nastavu i nastavu uživo, obzirom da studenti tokom online nastave koriste vlastite resurse, a ne resurse fakulteta, naravno i akademsko osoblje ne koristi navedne resurse, nego vlastite.

Treći se zahtjev odnosi na mogućnost prenosa 3 predmeta i dodatni rok (puni dodatni rok sa dva termina), obzirom da studenti koji su bili u izolaciji nisu bili u mogućnosti prisutipiti ispitu, a za iste nije nadoknađen rok, kako bi mogli polagati ispite koji su se održavali u vrijeme njihove izolacije, prenosi 072info.ba.