Profesor zaprepastio javnost: Na prestižne fakultete ‘upada’ više učenika iz privatnih škola jer su – pametniji?

Učenici iz privatnih škola lakše upadaju na elitne univerzitete jer su pametniji od učenika javnih škola, tvrdi ovaj profesor.


University graduates at graduation ceremony
Ilustracija: Envato

Razgovor s profesorom emeritussom sa Univerziteta u Sussexu, Peterom Saundersom, objavljen na portalu konzervativaca conservativehome.com podigao je prašinu u tamošnjoj akademskoj javnosti. U ovom tekstu, u kojemu razlaže neke od zaključaka do kojih je došao i objavio ih u svojoj knjizi Social Mobility Truths, pokušava se obračunati s nekim, kako tvrdi, “mitovima” o engleskome društvu, posebice onima koji tvrde da djeca iz radničkih obitelji rijetko kada dobiju dobre poslove ili da se siromašniji učenici upisuju na elitna britanske univerzitete, prenosi mojfaks.dnevnik.hr.

Advertisements

Naime, kako ovaj profesor tvrdi, razlog zašto učenici privatnih škola upisuju Oxbridge (Oxford i Cambridge) u disproporcionalno većem broju od učenika javnih škola leži u tome što su, u prosjeku, pametniji.

“Istina koju ne smijemo priznati”

Ovo nikoga ne bi trebalo iznenaditi (na kraju krajeva, ovakva djeca uglavnom imaju jako uspješne roditelje). No, ovo je izgleda istina koju nikada ne smijemo priznati, nastavlja ovaj profesor.

Istraživanja ipak pokazuju da učenici iz javnih škola uspjehom na fakultetima nadmašuju kolege koji su završili privatne škole. Primjerice, istraživanje iz 2015. godine pokazalo je da učenici iz javnih škola koji državnu maturu riješe s odličnim uspjehom u prosjeku imaju bolje ocjene na fakultetu od vršnjaka iz privatnih škola, koji su jednako uspješno riješili maturu.

Advertisements

U današnjoj Britaniji, talent i trud lako nadmaše društveno porijeklo. Ovo bismo trebali govoriti djeci umjesto da im punimo glave marksističkim bajkama o nepoštenim privilegijama i klasnome jazu, nastavlja dalje u svom članku Saunders.

Djeca uspješna samo onoliko koliko su im roditelji uspješni?

Dalje tvrdi da je društvena mobilnost u ovoj zemlji prosječna što se čitave Europe tiče te da je, s obzirom da mladi nasljeđuju radnu etiku i radne navike od svojih roditelja, moguće očekivati da će se u uspjehu djece zrcaliti uspjeh njihovih roditelja.

Saunders dodaje da činjenica da ovakve univerzitete upisuju i studenti skromnijeg porijekla i finansijskog zaleđa dokazuje da ni siromašniji mladi nisu diskriminirani kad su upisne kvote u pitanju.

Mnogo je lakše glasačima reći da je sustav trul, ali da vi imate rješenje, piše Saunders. Tvrdi da se političari ne žele suočiti sa realnošću i priznati da je sistem zapanjujuće otvoren, te da je jedini razlog zašto njihova si njihova djeca nisu uspjela osigurati top poslove taj da jednostavno nisu dovoljno inteligentna ili nisu bili dovoljno marljivi.