Pročitajte 10 neobičnih priča o najvećim genijima

Da biste hrabro jurnuli u odbranu ideje u koju niko ne vjeruje i dokazali teoriju koju ranije niko nije prezentovao, potrebno je da budete zaista posebni, nadareni i jedinstveni.


Erdeš

Mađarski matemaričar Pal Erdeš bio je toliko posvećen nauci da je odlučio da se ne ženi i nije imao dom, već je stalno bio u pokretu. Nerijetko bi se iznenada pojavio na pragu nekog od svojih kolega i rekao: “Moj mozak je otvoren”. Nakon čega bi s njima rješavao zadatke po nekoliko dana. U poznijim godinama je volio da konzumira mnogo kafe, pilule kofeina i amfetamine kako bi duže ostajao budan i bavio se matematikom 19-20 sati dnevno. Za života je objavio 1.500 važnih radova

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Fajnman

Ričard Fajnman, jedan od najpoznatijih teorijskih fizičara XX veka, dosađivao se prilikom izrada planova za projekat Menheten , te je odlučio da obija brave i sefove kako bi pokazao kako je lako upasti u različite sisteme. To, međutim, nije bio kraj njegovih avantura: družio se s igračicama u Las Vegasu, postao ekspert za majanski jezik, savladao tivansko grleno pjevanje.

Hevisajd

Britanskog matematičara i inženjera Olivera Hevisajda su prijatelji okarakterisali kao veoma neobičnu osobu. On je lakirao nokte u roze boju, danima pio samo mleko, bolovao od hipergrafije i obložio celu kuću ogromnim granitnim blokovima.

Marš i Koup

Otnijel Čarls Marš, paleontolog u Muzeju Pibodi Univerziteta Jejl i Edvard Drinker Koup, koji je radio na Akademiji prirodnjačkih nauka u Filadelfiji sarađivali su na brojnim iskopavanjima krajem XIX i početkom XX vijeka. Međutim, vremenom su prestali da budu prijatelji i izgradili jedno od najpoznatijih neprijteljstava u historiji nauke. Marš je na jednom iskopavanju podmitio sve čuvare lokaliteta kako bi smetali Koupu i odvraćali ga od pravih tragova, a drugom prilikom je imao brojne špijune na iskopini na kojoj je Koup radio bez njega. U njihovo vrijeme pojavile su se glasine da su jedan drugom postavljali dinamit na mjestima na kojima su čuvali pronađene skelete kako bi onemogućili eventualna važna otkića. Godinama su jedan drugog vrijeđali i omalovažavali u brojnim člancima i optuživali se za zloupotrebu finansijskih sredstava. Njihov sukob nazvan je Ratom kostima. Ipak, zajedno su doprinijeli nauci zapanjujućim otkrićima u oblasti paleontologije

(6yka)