Previše vremena provodite na Facebooku? Donosimo vam načine kako se riješiti ovisnosti

Ako ste kao većina Facebook korisnika, često bezumno scrollate i pregledavate News Feed bez pravog razloga, a to znači da ste razvili ovisnost. Facebook je moćna stranica, ali može vam uništiti kvalitetu života.


Ako ste kao većina Facebook korisnika, često bezumno scrollate i pregledavate News Feed bez pravog razloga, a to znači da ste razvili ovisnost. Facebook je moćna stranica, ali može vam uvelike uništiti kvalitetu života. Kako se riješiti ovisnosti? Pratite ovih 5 koraka:

Advertisements

1. Priznajte da ste ovisni

Ne možete riješiti problem ako negirate da on postoji. Nemojte očajavati, ali priznajte da ste ovisni o Facebooku. I ja sam. Nema razloga za sram. Podijelite svoj problem s prijateljem kojem vjerujete, pogotovo ako se i on želi riješiti iste ružne navike.

2. Budite svjesni okidača koji potiču tu ovisnost

Možda se ne odnose svi gore navedeni psihološki okidači na vas. To je u redu. Fokusirajte se na one u kojima ste se prepoznali. Ako niste sigurni, postoji vježba koja će vam pomoći. Preko nje ćete otkriti zašto vam je toliko teško riješiti se navike. Uzmite bilježnicu (dnevnik) i napišite sljedeće stvari, dok ne pronađete sličnosti:

  • Što sam radio? (“scrollao”, previše objavljivao, “stalkao”, pregledavao notifikacije, ili osvježavao news feed)
  • Kad sam to radio? (na poslu, odmah nakon buđenja, neposredno prije počinka, tijekom izlaska, itd.)
  • Što se dogodilo prije toga (možda neki stresan događaj, koji bi mogao biti značajan)
  • Kako sam se tad osjećao? (opišite pridjevom vaše raspoloženje prije, i nakon tog stresnog događaja)

3. Osvijestite naviku

Ovo je najučinkovitiji korak za rješavanje ovisnosti o Facebooku, ako budete ustrajni. Svaki put kad uđete u iskušenje da objavite status ili osvježite news feed, prepoznajte što vas tjera na to (navika – a NE svjesno ponašanje). Ovo je posebice moćno ako savladate korak broj 2, jer ćete moći shvatiti koji je okidač zaslužan za to, prenosi stratego.hr

Advertisements

4. Budite suosjećajni prema sebi, unatoč frustriranosti

Facebook vam siše vrijeme, ali to ne znači da se trebate kritizirati svaki put kad se ulogirate. Psiholozi smatraju da je odugovlačenje krivi način nošenja s problemima. Ako ste prekritični, osjećat ćete se loše, što će vas na kraju dovesti u još veće iskušenje. Samoprijezir vodi u propast. Možda ćete pomisliti da ste beznadan slučaj, jer ste “pre lijeni”. Ako želite rabiti ružnu naivku, morate biti suosjećajni prema sebi samima.

5. Jeste li ovisni o Facebooku? Zamijenite tu naviku neko pozitivnom

Lako je riješiti se ružne navike kad je zamijenite dobrom. Primjerice, svaki put kad poželite provjeriti news feed, uzmite knjigu u ruke. Rezultati će vas iznenaditi. Tih “par minuta razonode” mogu se protegnuti na sate. Dok ste Facebooku, uključite alarm koji će se oglasiti nakon deset minuta. Potom se odlogirajte. Možete puno kvalitetnije iskoristiti svoje vrijeme.

Ovo će vam možda zvučati šašavo, ali…

Vjerojatno ste na ovaj članak naišli upravo na Facebooku. Ta stranica ipak nije toliko loša – uz nju možete lako biti u kontaktu s ljudima do kojih vam je stalo. Ali budući da je ovisnost ogroman problem, podijelite ovaj članak s prijateljima, kako bi se mogli češće družiti uživo, i posvetiti se konstruktivnijim hobijima.