Poziv studentima za učešće na projektu Model Međunarodnog krivičnog suda

Projekat je namijenjen studentima pravnih fakulteta, te fakulteta političkih nauka iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, od kojih će na svakoj sesiji 30 studenata biti raspoređeno u tri simulacijske grupe.


model medjunarodnog krivicnog suda

Nakon uspješno organizovanih srednjoškolskih sesija projekta Model Međunarodni krivični sud Zapadni Balkan, Udruženja HERMES (Hrvatska Edukacijska i Razvojna Mreža za Evoluciju Sporazumijevanja, Zagreb), Otvorena Komunikacija (Beograd, Srbija) i Fondacija Humanost u akciji BiH (Sarajevo, Bosna i Hercegovina) kreću u organizaciju univerzitetske sesije namijenjene studentima pravnih fakulteta i fakulteta političkih nauka, koja će se održati u Sarajevu od 25.02. do 01.03.2015. godine.

Projekat je namijenjen studentima pravnih fakulteta, te fakulteta političkih nauka iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, od kojih će na svakoj sesiji 30 studenata biti raspoređeno u tri simulacijske grupe. Jedna grupa dobiti će ulogu tužiteljstva, druga grupa imati će zadatak pripremati odbranu, a treća grupa biti će sudije koji će uz stečeno znanje presuditi simulirani slučaj. Uz navedeno, čitavu će simuliranu parnicu pratiti i novinarski tim studenata koji će pod budnim okom kompetentnih trenera obrađivati osnove pisanja novinarskih članaka, snimati kratki film, te pri kraju simulacije objaviti par svojih radova vezanih na temu simuliranih procesa.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Cilj samog projekta je usavršavanje pravnih vještina studenata prava tokom simulacija navedenih slučajeva, kao i razvijanje znanja o problematici ljudskih prava, pravnoj terminologiji i pravnoj argumentaciji. Studentima novinarstva nudi se praktičan rad u području praćenja pravnih slučajeva, te otvoren prostor za usavršavanje svojih znanja.

Ovim putem pozivaju se svi zainteresovani studenti da ispune prijavu ukoliko su zainteresovani za učešće. Prijave se podnose putem ovog linka.

Sesija će trajati pet dana, a troškovi smještaja i kotizacije pokriveni su od strane organizatora, sa iznimkom za smještaj za studente koji žive u gradu gdje se sesija organizuje.

Pokrivanje putnih troškova nije planirano od strane organizatora.

Rok za podnošenje prijava je 05.02.2015. godine.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, možete se obratiti na e-mail adresu: k.somun@humanityinaction.org.

Više informacija o projektu MICC WeB možete pronaći na web stranici projekta: www.miccweb.org

(STUDOMAT.BA, S.M.)