Potpisani ugovori: KS sufinansira i troškove doktorskih disertacija, izdavanja knjiga i monografija

Ove godine izdvojena su rekordna sredstava za naučnoistraživačku djelatnost, u iznosu od 4.250.000 KM.


Foto: Vlada KS

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS upriličilo je nastavak potpisivanja ugovora za sufinansiranje naučnoistraživačkih/umjetničkoistraživačkih i istraživačkorazvojnih projekata i programa iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu.

Advertisements

Resorni ministar Pavle Krstić potpisao je ugovore o sufinansiranju troškova tehničke izrade i odbrane doktorskih disertacija na Univerzitetu u Sarajevu, izdavanja knjiga/monografija, sufinansiranja učešća na konferencijama, kao i troškova objavljivanja naučnih članaka, s predstavnicima projekata za koje su odobrena sredstva.

Kako je istakao ministar Krstić, ove godine izdvojena su rekordna sredstava za naučnoistraživačku djelatnost, u iznosu od 4.250.000 KM. Namjera je da se sredstva za nauku povećavaju u narednoj budžetskoj godini.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj istakao je kako ga posebno raduje da među dobitnicima sredstava ima dosta mladih istraživača.

Advertisements

 – Ovi projekti koje Vlada podržava jesu ozbiljan oslonac za razvoj istraživačke infrastrukture, za razvoj kapaciteta istraživačkog osoblja i njihovih referenci, istakao je rektor Škrijelj ovom prilikom.

Dodao je da je Vlada KS, pored ostalog, izdvojila i preko 80.000 KM kako bi se nagradili najbolji istraživači Univerziteta u Sarajevu.

Kanton Sarajevo je ove godine sa 4.250.000 KM sufinansirao ukupno 452 naučnoistraživačka projekta.