Poslodavcu nije dovoljna samo diploma: Šest osobina koje svaki poslodavac traži

Diploma nije dovoljna za uspjeh na poslovnom polju, kao što ni fakultet završen u roku nije garancija zasposlenja u roku.


Student working

Poslodavcu nije dovoljna samo diploma. Kako bi ispunili poslodavčeve kriterije i pridobili ga da u gomili kandidata izabere baš vas, poradite na svojim znanjima i vještinama u 6 ključnih područja, prenosi japreduzetnik.com.

Kad jednom steknete diplomu, nije dovoljno samo se sa njome pojaviti pred potencijalnim poslodavcem – on traži puno više od toga. Uz to, kandidati moraju raspolagati specifičnim znanjima koja ih čine kompetentnima za obavljanje određenog posla.

1. Znanje stranih jezika

Vjerojatno ste svjesni da je danas bez znanja engleskog jezika i to čak na naprednijim nivoima, gotovo nemoguće bilo šta raditi. A njegovo korištenje nerijetko se ni ne navodi kao kriterij za zapošljavanje, već se uglavnom podrazumijeva. Sve su češći oglasi u kojima je potrebno znanje barem još jednog stranog jezika. Da biste postali konkurentniji, upišite neki kurs.

2. Komunikacijske i prezentacijske vještine

Vješta komunikacija i prezentacija pomoći će vam dvostruko. Prije svega, bolje ćete predstaviti sve svoje kvalifikacije na samom razgovoru sa potencijalnim poslodavcem, a to će on prepoznati i kao prednost pri snalaženju u radnom okruženju. Moderno poslovanje, naime, iziskuje komunikaciju i prezentaciju na svim pozicijama jer podrazumijevaju bilo kakve vrste interakcije i izlaganja. I da, komunikacijske i prezentacijske vještine mogu se naučiti!

3. Informatička pismenost

Ne morate znati programirati, osim ako se prijavljujete za takvu vrstu posla, ali od vas se itekako očekuje vrlo visok nivo informatičke pismenosti, pri čemu se ne podrazumijeva samo bazično korištenje Googlea i društvenih mreža., već korištenje worda, excela, powerpointa i drugih aplikacija unutar Microsoft paketa.

intern 1615667009
4. Finansijska pismenost

Poznavanje finansijskih pojmova i vješto upravljanje novcem prijeko vam je potrebno za bilo koje radno mjesto. Ako poslodavac to prepozna kod vas, zasigurno će zapisati plusić pored vašeg imena.

5. Barem nekakvo radno iskustvo

Svjesni smo da studiranje mnogima ne ostavlja previše vremena za rad, a da ujedno poslodavci toga nisu svjesni i da im je izostanak iskustva vrlo često razlog za odbijanje kandidata, čak i ako su sve ispite položili u roku i sa izvrsnim ocjenama. Prema tome u toku studiranja pronađite kakav-takav studentski posao, studentsku praksu ili volonterski angažman.

6. Analitičke vještine

Zaposleni moraju raspolagati analitičkim vještinama kako bi uspjeli na radnom mjestu. Osim analitičkih, kandidati bi trebali prikazati sposobnost organizacije, planiranja i odabira prioriteta.