Kako odabrati karijeru na osnovu tipa ličnosti?

Čovjek nekada ni sam ne zna čime bi želio ili mogao da se bavi jednog dana, posebno kada je u mlađim godinama. Izbor je veliki, a dilema mnogo.


Conceptual image of career management

Neki odmalena znaju koje će biti njihovo buduće zanimanje, a drugim te odluke teže padaju. Zato postoje razni profesionalni ili personalni testovi koji vam mogu olakšati.

Davne 1958. godine John Holand je kreirao jednostavan sistem koji pomaže ljudima da efikasnije izaberu svoju karijeru. Na osnovu stvari u kojima pojedinac uživa na poslu, osmišljeno je 6 tipova ličnosti, prenosi manager.ba.

Prvo se postavlja pitanje: Jeste li društvena osoba ili ne?

Ako je odgovor potvrdan, vi ste prema Holandu “pomagač“. Idite putem zanimanja kao što su medicinska sestra, nastavnik/ca, nastavnik/ica, socijalni radnik, savjetnik, osobni trener.

teacher 1616080438

Ako vam je svejedno jeste li okruženi ljudima ili ne, vi ste “navijač“.

Dakle, treba da birate pozicije kao što su finansijski nadzornik, odvjetnik, menadžer, agent za nekretnine, stručnjak za PR (odnose s javnošću).

Drugo pitanje je volite li raditi s mašinama i alatima, ili ste više kreativna, umjetnička duša?

Ako ste naklonjeni tehnologiji, vi ste “graditelj“. Potencijalna zanimanja su stolar, policajac, pilot, vatrogasac.

Oni koji u svemu vide umjetnost su “kreatori“, i za njih su profesije kao što su grafički dizajner, freelancer u pisanju, fotograf, muzičar, arhitekt.

pilot 1616080225

Postoje još dva tipa ličnosti prema Holandu, a to su “organizator” i “mislilac“.

Prvi bi mogli da izgrade uspješnu karijeru u oblastima kao što su programiranje, računovodstvo, bibliotekarstvo i tome slično, dok bi se drugi bolje snašli kao liječnici, inženjeri, znanstvenici, profesori na fakultetu.

Holand kaže da, ako se ne pronalazite nigdje, možda ste “rođeni da pravite novac i bavite se biznisom u širem smislu”.

doctor 1616080261