Četiri vježbe koje bi svako trebao raditi kod kuće

Za vrijeme pandemije kada je fizička aktivnost znatno reducirana, veoma je važno da se održava fizičko zdravlje redovnim vježbanjem kod kuće.


Exercising at home

Vježbe su posebno preporučljive onima koji imaju slabe mišiće i mogu smanjiti rizik od povrede prilikom izvršavanja svakodnevnih fizičkih aktivnosti. Onima koji su imali neku povredu se savjetuje da se konsultuju sa ljekarom prije nego što se odluče da rade neku od ovih vježbi, prenosi klix.ba.

Steps-ups vježba

Fizioterapeut Michael Gilbert je napomenuo da je steps-ups vježba preporučljiva za jačanje donjeg dijela tijela. Ukazao je da je primjerena za ljude različite snage i da je mali rizik od povrede prilikom njenog prakticiranja. Podsjetio je da ova vježba doprinosi zaštiti zglobova, koljena i kukova.

Sjajna stvar kod ove vježbe je što se jačaju obje noge, pa samim tim i mišići na obje noge. Ako ste nešto snažniji, poboljšat ćete ravnotežu. Samim tim ćete biti manje skloni povredama i imat ćete manji rizik od padova, obrazložio je Gilbert.

Kako je kazao, ovu vježbu radi nekoliko puta sedmično u teretani, ali pri tome drži uteg iznad glave. Sugeriše da se vremenom povećava broj serija kod ove vrste vježbe.

step up 1615759937

Most

Fizioterapeutkinja Melissa Haberfield je navela da se pozitivni učinci vježbe most osjete prilikom trčanja i skokova. Potcrtala je da je korisna za one koji imaju bolove u donjem dijelu leđa, koljenima i kukovima.

Podizanje na prstima

Ebonie Rio sa Univerziteta La Trobe i Viktorijanskog instituta za sport je kazala da podizanje na prstima pozitivno utječe na stopala i Ahilovu tetivu.

Sjedanje i ustajanje na jednoj nozi

Fizioterapeutu Tristanu Chaiju jedna od omiljenih vježbi je sjedanje i ustajanje na jednoj nozi. Prema njegovim riječima, ova vježba je dobra za jačanje donjih udova.

Često je preporučuje trkačima jer pomaže, kako je kazao, u kontroli njihovih kukova i koljena, kao i starijim osobama. Istakao je da je ova vježba dobro došla svima onima koji žele imati jače noge, piše britanski dnevni list The Guradian.