Pošaljite Eko kućni video i budite dio Eko porodice!

Udruženje građana “Ruke” u saradnji sa Američkom ambasadom u BiH provodi projekat Eko izazov – učinimo svoju zemlju još ljepšom. Projekt je pokrenut povodom obilježavanja 25. godišnjice mira u Bosni i Hercegovini, a njegov cilj je da angažuje 25 000 volontera iz cijele zemlje koji će se aktivno uključiti u rješavanje ekoloških problema, zaštite okoliša i pronalaženja rješenja za uređenje okoliša.


Suočeni sa vanrednom situacijom u našoj zemlji uzrokovanu pojavom virusa COVID-19 aktivnosti pomenutog projekta će biti nastavljene prema planu kada nam to okolnosti dozvole, a do tada vas pozivamo da budete dio Eko izazova iz vašeg doma.

Advertisements

Snimite video u kojem ćete nam pokazati vašu ekološki prihvatljivu praksu u kući/stanu, recite nam neke nove ideje i dobre prakse i pošaljite ekološku poruku za sve druge. Neka vaša priča bude inspiracija drugima da promjene i unaprijede svoje postupanje u domaćinstvu.

Propozicije takmičenja:

Trajanje videa: 90sek – 180sek

Tema: Eko praksa i eko poruka u kući/stanu

Kvalitet videa: Vaš video možete snimiti telefonom ili digitalnom kamerom, nije neophodno da se radi o visokokvalitetnom videu

Položaj videa: Horizontalno okrenite vaš telefon/kameru

Savjeti:

Advertisements

Vaš video ćete učiniti kvalitetnijim ukoliko vodite računa o tome da:

  • Pripazite na svjetlost, odnosno izbjegavajte tamne prostorije, snimajte na dnevnoj svjetlosti i neka svjetlost obasjava ono što snimate.
  • Video neka bude stabilan (možete koristiti držač za telefon), prekomjerno pomicanje telefona/aparata može dezorijentisati gledatelja, ali ako je umjereno, bez žurbe, može biti zanimljivo i voditi priču;
  • Vodite računa da dok držite telefon ne prekrijete mikrofon;

Sigurni smo da je i vama u cilju da što bolje i kvalitetnije prikažete vaše aktivnosti, zato nemojte zaboraviti da vi snimate vaš video i možete to učiniti iz više pokušaja, isprobajte razne opcije i odaberite najbolji video materijal koji ćete podijeliti sa drugima.

Prijava: Vaše video materijale pošaljite preko WeTransfera na email izazov387@gmail.com sa opisom “Eko kućni video”.

U poruci nam navedite vaše ime i prezime, adresu stanovanja i kontakt telefon. Ukoliko se radi o maloljetnoj osobi onda kontakt podaci roditelja ili staratelja. Vaše video materijale možete slati od 04.04.2020. godine do 21.04.2020. godine do 21h putem WeTransfera.mUpute za korištenje Wetransfera pogledajte ovdje.

Takmičenje: Svi video snimci koji ispunjavaju propozicije će biti objavljeni na Facebook stranici “Eko izazov- učinimo svoju zemlju još ljepšom”. Snimci će biti objavljeni javno 22. aprila od kada će svi moći da glasaju, odnosno lajkaju vaše video materijale. Glasanje će biti otvoreno 10 dana i biće zatvoreno 1. maja u 16h.

Nagrade: Pet osoba čiji video materijali budu imali najviše lajkova biće nagrađeni sa novčanim iznosom od 100KM, a 20 narednih takmičara  će dobiti eko pločicu za vrata sa natpisom “Eko porodica”.

Takmičenje je otvorene za sve stanovnike na prostoru Bosne i Hercegvine.

UG ”Ruke” se obavezuje da će u roku od mjesec dana, od dana završetka takmičenja isplatiti i poslati nagrade.