Avanture Jasona Paula – od minhenskog aerodroma do krovova Sarajeva

Jason Paul je freerunner, i to jedan od najboljih na svijetu. Ovaj 29-godišnjak živi na relaciji između rodnog Frankfurta i Bangkoka, a zahvaljujući svojem umijeću i talentu proputovao je svijet uzduž i poprijeko, snimajući uzbudljiva videa i pobjeđujući na takmičenjima.


Jason Paul

Od Moskve do Bostona, od Japana do Švedske, Jason je pobjeđivao na brojnim takmičenjima najboljih svjetskih freerunnera i snimao nevjerovatne video uratke, koji su zabilježili stotine miliona pregleda. Jedini je uspio pobijediti na čak tri prestižna Red Bull Art of Motion takmičenja (uz to je osvojio dva druga i jedno treće mjesto).

Jedan od njegovih najuspješnijih uradaka je „Last Call for Mr. Paul“, koji ima više od 127 miliona pregleda i za koji je dobio pregršt nagrada. Zaplet je jednostavan: Jason je na minhenskom aerodromu i žuri na let. Nakon što se oglasi zadnji poziv za ukrcavanje putnika na njegov let, on započinje bjesomučan trk po aerodromu kako bi stigao do aviona prije nego što poleti.

Kako sam kaže, inspiracija za video bio mu je Jackie Chan, i u sklopu priprema za snimanje pregledao je njegovu kompletnu filmografiju. Najveći izazov bilo je snimanje scene u kojoj postrance trči po boku autobusa u pokretu.

Šetnja kroz historiju po krovovima Sarajeva

Prije nekoliko godina posjetio je i Sarajevo gdje je stigao na poziv prijatelja, bh. freerunnera Benjamina Bakovića. Njih dvojica su tom prilikom na nesvakidašnji način ‘prošetali’ gradom: trčeći po krovovima.

Njihov obilazak se pretvorio u pravu trku kroz historiju, dok su izvodeći trikove i vratolomije skakali s krova na krov zgrada iz različitih razdoblja, različite arhitekture i namjene. Džamije, crkve, sinagoge, građevine iz otomanskog ili austrougarskog perioda, objekti u socrealističkom stilu, moderne zgrade – bile su stanice na njihovom ‘putovanju vremeplovom’.

– Jedna od najčudesnijih stvari u Sarajevu je to što je tako raznoliko, sve kulture su izmiješane i tako blizu jedna drugoj. Kada se popnete na krov, pogled je prelijep. U jednom skoku ste na zgradi potpuno drugačijeg stila, potpuno drugačije arhitekture, izjavio je tada oduševljeni Jason.