Pogodnosti za studente u Sloveniji: Bonovi za hranu, jeftiniji prevoz i mnogi popusti

I domaći i strani studenti u Sloveniji uživaju brojne pogodnosti. Između ostalog, oni imaju pravo na subvencije za hranu i prevoz i mogu ostvariti druge popuste za studente, što uveliko smanjuje njihove troškove života. Osim toga, imaju mogućnost da rade i tokom studija, kako bi poboljšali svoj finansijski položaj.


Studenti hrana

Piše:  Špela Zupan Štampohar

Advertisements

Subvencionirana ishrana

Studenti se hrane  jeftinije u Sloveniji. Naime, svaki studentski obrok sastoji se od subvencionisanog dela – vrednost subvencije trenutno je 2,69 evra – i dodatka koji je student dužan sam da plati (na primer: ako obrok košta 5 evra, student plaća samo razliku između pune cene obroka i vrednosti subvencije , u ovom slučaju 2,31 evra). Subvencije za hranu studenti koriste u obliku takozvanih   bonova   – za mesec dana studenti dobijaju onoliko bonova koliko ima radnih dana i mogu da iskoriste najviše dva bona dnevno.

Studenti jedu ne samo u menzama i studentskim restoranima, već i u običnim restoranima sa   kvalitetnim obrocima , koji uključuju obavezno glavno jelo, salatu, čašu vode, voće ili supu. Mnogi restorani nude i vegetarijanske i bezglutenske obroke na svojim studentskim jelovnicima.

Subvencionisani prevoz

Popust na prevoz pogodan je za studente čiji je prebivalište najmanje dva kilometra od svog mesta studija. Na primer, studenti u Ljubljani plaćaju samo 20 evra za mesečnu kartu za javni gradski prevoz, umesto 41,60 evra. Popust važi ne samo  za  karte za gradski i prigradski autobus, već i za voz i kombinovane karte. U nekim malim gradovima studenti čak imaju besplatan gradski prevoz. Najjeftiniija opcija je iznajmiljivanje bicikla BicikeLJ (dostupan 24/7) u Ljubljani  – za vašu godišnju pretplatu neophodno je samo 3 evra, a svaki prvi sat je besplatan.

Jeftinija rekreacija

Advertisements

Redovni studenti moraju ispunjavati svoje studijske obaveze kako bi uspešno završili godinu studija, a pored toga, moraju se baviti i fiskulturom (određeni broj sati izabrane sportske aktivnosti). Na raspolaganju imaju razne sportske aktivnosti koje su studentima uglavnom povoljnije (mogu kupiti mesečnu kartu sa popustom  za studente), poput plivanja, fitnesa, vežbanja sa trenerom, košarke, fudbala, badmintona itd.

Korištenje biblioteka i studentski popusti

Mnogo drugih pogodnosti nudi se studentima, uključujući korištenje biblioteka, jeftinije karte za pozorište (studentske pretplate), muzeji, galerije, razni događaji, manifestacije, koncerti i neke kursevi jezika.

Studentski posao

Jedna od prednosti ako ste student u Sloveniji je mogućnost da preko studentskog servisa obavljate tzv.  studentski rad . Zakonska minimalna bruto satnica trenutno iznosi 4,89 evra (4,13 evra neto). Studenti mogu poboljšati svoj finansijski položaj radeći tokom studija i steći vredno radno iskustvo, koje mogu ubaciti u svoj CV i samim tim  poboljšati svoju konkurentnost na tržištu rada.

Želite li studirati u Sloveniji? Zainteresovani ste  za studije, studijske programe na slovenačkim obrazovnim ustanovama i za  život u Sloveniji? Sve podatke možete pronaći na   www.2tm.si , education@2tm.si i na Facebooku.

(STUDOMAT.ba)