Univerzitet u Ljubljani organizuje prezentaciju mogućnosti za master i doktorske studije

Studenti iz Bosne i Hercegovine oslobođeni su plaćanja školarine za dodiplomski i magistarski studij.


Univerzitet u Ljubljani
Univerzitet u Ljubljani, Foto: depositphotos.com

Zašto studirati na Univerzitetu u Ljubljani? Pored toga, što je Univerzitet u Ljubljani najveći i najstariji univerzitet u Sloveniji, a rangiran je među najboljih 3 posto univerziteta u svijetu, a od ove godine je i među 9 posto univerziteta u svijetu koji se globalno ističu po pružanju odlične kombinacije visokokvalitetnog obrazovanja i pristupačnosti. U ovoj studijskoj godini na njemu studira skoro 40 hiljada studentkinja i studenata, a već nekoliko godina uzastopno mnoge internacionalne studentice i studenti dolaze upravo iz Bosne i Hercegovine. U ovoj studijskoj godini na Univerzitetu u Ljubljani ih studira 665, od toga 399 na dodiplomskim i jedinstvenim magistarskim studijskim programima, 250 na magistarskim i 16 na doktorskim studijskim programima, a što je najvažnije, studenti iz Bosne i Hercegovine mogu da studiraju pod jednakim uvjetima kao i slovenski studenti.

Foto: UL-STA
Foto: UL-STA

Slovenija je sa Bosnom i Hercegovinom sklopila međudržavni sporazum na osnovu kojeg su studenti iz Bosne i Hercegovine oslobođeni plaćanja školarine za dodiplomski i magistarski studij, osim u slučaju da su prethodno već stekli jednakovrijedan stepen obrazovanja. Školarina je obavezna i za sve vanredne studente i studente na doktoratu, pri čemu postoji mogućnost sufinansiranja doktorskog studija.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ukoliko želite da upišete magistarske ili doktorske studije, srdačno vas pozivamo da nam se pridružite na prezentaciji mogućnosti za magistarske i doktorske studije, koja će se održati online 10. aprila 2024. godine sa početkom u 14 sati. Na ovoj prezentaciji moći ćete saznati ne samo o mogućnostima upisa studija na Univerzitetu u Ljubljani, već i o svim prednostima i mogućnostima koje imate kao naš student kada je riječ o akademskom, karijernom i ličnom razvoju. Prezentacija će biti na engleskom jeziku, a potrebna je prethodna registracija.

Rokovi za prijavu za magistarske i doktorske studijske programe razlikuju se na svakoj članici Univerziteta i biće objavljeni na našoj stranici. Predlažemo da u Raspisu konkursa za upis provjerite rok za prijavu za željeni studijski program.

Kratke i korisne informacije o našem Univerzitetu možete pronaći i na bosanskom jeziku: https://www.uni-lj.si/study/presentation/study-bosnian/.

Univerzitet u Ljubljani
Foto: UL-IFP

Pozivamo vas i da posjetite veb-stranice i društvene mreže fakulteta za koje ste zainteresovani, kao i štandove na virtualnom sajmu obrazovanja Na koji ćeš faks i saznajte sve što treba znati prilikom donošenja odluke o studiranju na našem univerzitetu, i pripremite svoja pitanja.  Na našoj stranici moći ćete pronaći mnogo korisnih informacija, kao i kontakte naših međunarodnih studenata ambasadora i video snimke njihovih iskustava.

Ako vam je potreban savjet ili pomoć, slobodno nas kontaktirajte. Potrudit ćemo se da vam pružimo sve informacije i odgovore na sva vaša pitanja. Sretno!