Kojom prehranom olakšati vruće ljetne dane?

Prvi naš korak u suočavanju sa ljetnim vrućinama trebao bi biti konzumiranje veće količine vode.


summer food 1565445611

Nastojte izbjegavati ledene čajeve, kupovne sokove, pivo i kafu jer sadrže tvari koje će dodatno opterećivati vaše tijelo. Uostalom, jedino prirodna voda sadrži elemente prijeko potrebne ljudskom tijelu kako bi moglo normalno funkcionirati, prenosi x-ica.com.

Prilikom velikih vrućina voda čuva tijelo od dehidracije, rashlađuje organizam i čini kožu vlažnom.

Pri nedostatku vode mišići gube snagu, pada krvni tlak, krv gubi cirkulaciju te se osjećamo sve umornije. Pojačano znojenje je znak da vaše tijelo dehidrira.

Također imajte na umu, iako se u klimatiziranoj prostoriji osjećate ugodno, vaše tijelo se ipak isušuje zbog suhog zraka u istoj prostoriji. Dakle, pijte čistu izvorsku vodu ne samo kada ožednite već i kada niste žedni, jer se u protivnom slučaju vaše tijelo pregrijava i izlažete se riziku od toplinskog udara.

Koja hrana je najpogodnija

Svakako treba imati na umu i konzumiranje laganije prehrane, kako ne bismo dodatno opterećivali organizam već izmučen velikim temperaturama.

Jelovnik mora biti bogat hranjivim tvarima, ali i tekućinom.

Idealna kombinacija su: supe tople ili hladne, salate, puno voća i povrća.

Naravno da ćete tu i tamo pojesti pokoji kolač, svratiti u fast food ili na obilnu večeru kod prijatelja, ali na ovako velikim temperaturama potrebnija vam je hrana bogata zdravim tvarima nego naprosto pun stomak.

Juhe djeluju povoljno na vašu probavu, okrepljuju cijeli organizam te ubrzavaju metabolizam.
Najbolje supe su one od sezonskog povrća.

Kod spravljanja salata, birajte povrće bogato vodom kao što su: krastavci, rajčice, paprika kako bi vaš organizam dobio mnogo tekućine i što lakše probavio unesenu hranu. Na zaboravite dodati malo maslinovog ulja, jabučnog octa…

(STUDOMAT.ba)