Počela Specijalna Olimpijada BoHeMSA: Preko 300 takmičara, promocija lokalnih sportista, klubova i domaćih firmi

U utorak, 4. aprila, zvanično je počelo Prijateljsko takmičenje Specijalne olimpijade BoHeMSA sa svečanom ceremonijom otvaranja u 12h u Univerzitetskoj dvorani Tuzla.


Cjelokupna manifestacija je počela sa izvođenjem himne BiH od strane kreativnog orkestra BalsiKa i njenih članova. Nakon toga su uslijedili govori od strane organizatora, pokrovitelja, partnera, sponzora i prijatelja projekta. Ceremoniji otvaranja su prisustvovali predstavnici Medicinskog fakulteta Tuzla, Univerziteta u Tuzli, Vlade Tuzlanskog kantona, Grada Tuzle, Doma zdravlja „Dr. Mustafa Šehović“ Tuzla, UKC Tuzla, Specijalne olimpijade Bosne i Hercegovine te drugi partneri projekta bez kojih implementacija istog ne bi bila moguća.

Advertisements

Poseban osvrt na projekt je dala Kadina Mazić, potpredsjednica Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Sjeverne Amerike kao generalni pokrovitelj projekta, a sam događaj je otvorio premijer Bego Gutić ispred Vlade TK, koja je  također generalni pokrovitelj projekta.

Jedan od ambasadora ovog projekta, Igor Emkić, podsjetio je šta je i sam cilj ove manifestacije te ujedno i cijelog projekta:

– Naravno nije riječ o meni ni o današnjim govornicima, riječ je o ovim mladim ljudima koji će se takmičiti u naredna četiri dana na Specijalnoj olimpijadi, kako bi ostvarili što bolje rezultate.

Advertisements

S obzirom da je Fabrika deterdženata Dita počasni pokrovitelj projekta, jučer je održana i promocija njenih proizvoda nakon obraćanja zvanica s ciljem reklamiranja ove kompanije i podsjećanja na važnost  kupovanja domaćih  proizvoda, jer “jedni bez drugih ne možemo”!

Nakon ceremonije otvaranja odmah su krenula i prva takmičenja, i to iz oblasti fudbala gdje je bilo 70 prijavljenih učesnika. Ukupno je prijavljeno preko 300 takmičara iz BiH i susjednih zemalja u četiri oblasti koje obuhvata Specijalna olimpijada BoHeMSA i to: fudbal, košarka, plivanje i atletika. U srijedu se nastavlja takmičenje iz košarke, a zatim u četvrtak slijede promocija „Healthy“ programa u Univerzitetskoj dvorani, plivanje u prostorijama Hotela Tuzla, te atletika na Gradskom stadionu Tušanj. Cjelokupni projekt se završava u petak sa gradskim dešavanjima na Trgu Slobode i ispred TC Omega u 10h, te javnom tribinom u 15h na Medicinskom fakultetu Tuzla.

Jučer su krenule i trodnevne radionice sa korisnicima Udruženja „Malo Srce“ i učenicima srednjih škola, koje su vodili studenti Medicinskog i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Tuzla. Radovi koji budu napravljeni na radionicama će biti izloženi u petak u okviru gradskih dešavanja, navodi se na kraju saopštenja organizatora.

(STUDOMAT.ba)