PFK: Od naredne akademske godine uvode se “distance learning” studije

Pravni fakultet Univerziteta u Travniku od akademske 2015/2016. godine organizira i upisuje prvu generaciju studenata koji će koristiti prednosti učenja na daljinu.


Foto: PFK
Foto: PFK

Učenje na daljinu ili elektronsko učenje (engl. e-learning, distance learning) podrazumijeva upotrebu elektronskih  medija, edukacijske tehnologije, te informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT) u učenju.

Danas e-learning svoju primjenu pronalazi u svim obrazovnim institucijama, kako visokoškolskim ustanovama tako i u osnovnom i srednjem obrazovanju. Jedan od razloga zbog kojeg se i u oblasti obrazovanja sve više koriste informacijske i komunikacije tehnologije je to što obrazovanje ima veliku ulogu u razvoju društva, a dostupnost ovih tehnologija čini obrazovanje dostupnim svima.

Većina nastavnog procesa DL studija se odvija na daljinu, korištenjem platforme za e-learning. Ipak, za polaznike se organiziraju i tzv. in class sedmice (ukupno 3 po semestru), kada studenti dolaze na fakultet, brane seminarske radove, polažu kolokvije i testove.

Svi sadržaji sa DL studija bit će dostupni na web stranici www.dl.pfk.edu.ba, putem kojeg će studenti korištenjem vlastitih podataka imati pristup svim materijalima za učenje.

Pravni fakultet Univerziteta u Travniku ističe kako je uspješno implementirao sistem učenja na daljinu, te educirao nastavnike i saradnike tokom 2014. i 2015. godine.

Više informacija možete pronaći ovdje.