KULT BiH: U inicijativi Mlada Evropa učestvovalo preko 200 mladih iz BiH, Evrope i svijeta

Inicijativa Mlada Evropa dio je projekta Sarajevo 2014 kojeg realizuju Institut za razvoj mladih KULT i Ambasada Njemačke u BiH uz podršku Evropske Unije, a čija se jednogodišnja realizacija privodi kraju. Projekt ima za cilj obilježavanje 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata.


kult bih institut cover

U projektu je učestvovao veliki broj mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine ali i Evrope i svijeta. Oni su, kroz međunarodnu konferenciju i tri bh. regionalne konferencije, govorili o pitanjima koja se tiču mladih. Jens Wagner, ataše za kulturu njemačke ambasade istakao je da su mladi kroz ovu inicijativu donijeli zaključke u kontekstu održivog mira.

Advertisements

– Njemačka je nakon Drugog svjetskog rata uspjela uspostaviti prijateljske odnose sa zemljama s kojima je nekada ratovala. To ne bi bilo moguće bez pomirenja mladih, kroz njihove projekte razmjene. Pomirenje je u Njemačkoj bilo potrebno, što je slučaj i za BiH, istakao je Wagner.

Predstavnik Delegacije Evropske unije u BiH Vladimir Pandurević naglasio je kako je EU drago što su podržali jedan ovakav projekat. Smatra da je omladina krucijalna tačka na kojoj sve treba biti bazirano, te da bh. vlasti moraju više uložiti u tu populaciju.

– Moramo uraditi mnogo više da bi omladina dostigla svoj potencijal, kazao je Wagner.

Advertisements

Nejra Neimarlija Roić iz Instituta za razvoj mladih KULT predstavila je rezultate tri regionalne konferencije koje su u proteklom periodu održane u Banjaluci, Mostaru i Tuzli.

– Učesnici konferencija zaključili su da su najvažnije snage mladih njihova brojnost, kreativnost, poznavanje stranih jezika i informatičke vještine, te poznavanje rada na poljoprivrednim dobrima većinom mladih iz ruralnih područja. Kao najveće slabosti mladih istakli su nedovoljnu informiranost, te nedostatak volonterskog iskustva u toku formalnog obrazovanja koji može povećati šanse za zaposlenjem, istakla je Neimarlija Roić.

Prilike za mlade, dodaje, pružaju se u civilnom sektoru, razvoju privrednog sektora kroz vladine poticaje i olakšice, te prilike za školovanje u inostranstvu nakon čega se mladi s iskustvom i znanjem vraćaju u BiH. Također, prilike za mlade su u zakonskim rješenjima vezanim za mlade koji predstavljaju mehanizam i razne načine poboljšanja položaja mladih. Kao najveća prijetnja mladih jeste loša ekonomska i politička situacija u BiH, te nedovoljna institucionalna briga za mlade.

(STUDOMAT.ba)