Pet stvari koje trebate uraditi kada ste blizu odustajanja

U svijetu preduzetništva, iscrpljenost i umor su češći nego što mislimo. Ovo se može desiti kada smo preopterećeni, ali takođe može doći od toga da nestane inspiracije. Možda se osjećate zaglavljeno, nesigurno ili zbunjeno.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ako stvari ne idu, naišli ste na teške prepreke ili ste blizu odustajanja u potpunosti, prvo pokušajte ove stvari:

Uzmite slobodan dan

Kada ste blizu odustajanja, isključite se, budite nedostupni i potpuno slobodni da radite ono što vas čini srećnim, kao osobu, ne samo kao osnivača ili preduzetnika. Ako dugo niste uzimali neko vrijeme za sebe, možda vam neće odmah biti lako. Što bolje prihvatite ovu zdravu naviku, to će biti lakše u budućnosti.

Zakažite vrijeme sa svojim mentorom

Ako prolazite kroz težak period kao lider u vašoj organizaciji, obavezno nazovite svog mentora (ili neku osobu koja vam je uzor ili inspiracija, ili koju cijenite) i zakažite sastanak ili ih pitajte za kafu. Mentori su važni u mnogim situacijama, ali posebno u vremenima poput ovih. Vjerovatno je da je vaš mentor ranije bio u sličnoj situaciji blizu odustajanja, i vjerovatno će imati ohrabrenje koje vam treba da istrajate.

Ne donosite brze odluke

Ako ste spremni da odustanete danas, sačekajte do sutra. Jutro je pametnije od večeri. Šanse su da ćete se osvježiti nakon noći dobrog sna – i da će bilo koja impulsivnost izblijedjeti. U trenutku očajanja može pomoći da se vratite korak unazad, kako biste ponovo procijenili situaciju ili jednostavno napravili pauzu za mozak. Veliki lideri razmišljaju o svojim odlukama, što olakšava da mogu da iza njih stoje dugoročno. Strpljenje i pažljivost će vam dati više povjerenja u odluku koju trebate napraviti i pokazat će poštovanje prema timu koji vodite.

Potražite neistražene mogućnosti

Pošto odvojite vrijeme za pauze, takođe treba vremena da pokrenete kreativne sokove. Da li postoje rješenja o kojima još niste mislili prije odustajanja? Da li su svi putevi ostali neistraženi? Kada ste na kraju konopca, savršeno vrijeme je da se krećete i razmislite o glavnim tačkama, novim strategijama ili novim rješenjima koji bi mogli riješiti vaš problem – ili ćete barem biti na pravom putu kako biste ih pronašli.

Uzmite plaćeno odsustvo

Bilo da ste neprofitni lider ili osnivač preduzeća, napraviti neku promjenu u svijetu je teško. To je emocionalno iscrpljujuće, finansijski opterećujuće i široko kompleksno. Na kraju dana, možda će vam trebati pauza – a to ne znači da ćete odustati. Važno je da brinete o sebi. Bilo da vam je potrebno 2 sedmice ili 2 mjeseca, uzmite u obzir kako bi to moglo da izgleda i kako bi to moglo da vam obezbijedi mentalni odmor koji je potreban da ponovo budete inspirisani i podstaknuti vašim radom.

B. F. Skinner je najbolje rekao: “Neuspjeh nije uvijek greška, već je to jednostavno najbolje što se može učiniti pod datim okolnostima. Prava greška je prestati pokušavati.”

Blizu odustajanja će biti neuspjeha, teških dana i neuspjelih pokušaja. Ali, umjesto da odustanete, dajte sebi spisak stvari prije nego što okačite rukavice o klin. Vjerovatno postoji perspektiva o kojoj niste razmišljali, strategija koju još niste probali, ili ohrabrenje koje ćete dobiti ako nas poslušate.

Barem za danas, nastavite da gurate naprijed.

(Manager.ba)