Perspektive studenata poslije završenog obrazovanja u Sloveniji

Slovenija je odlična varijanta za dobijanje kvalitetnog obrazovanja. Nakon završenog obrazovanja otvorene su odlične mogućnosti za karijeru. U Sloveniju dolazi da studira sve više više omladine ne samo iz EU već i iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine.


new studomat 260918 text

Za studente iz ovih zemalja važe bilateralni  dogovori na osnovu kojih mogu da se školuju na fakultetima Slovenije potpuno besplatno.

U Sloveniji postoje državni i privatni fakulteti i više škole, svi su akreditovani sa strane Ministarstva i pružaju širok izbor studijskih programa po Bolonjskom sistemu. Diplome su priznate u svim zemljama EU. Nakon završetka školovanja u Sloveniji student pred sobom ima izbor: da ostane i radi u Sloveniji ili Europi ili da se vrati u rodnu zemlju.

Diplomu smo dobili. Šta dalje?

Slovenija

Mnogi studenti slovenačkih univerziteta ne žure da mijenjaju mesto poslije školovanja. Pri tome postoji još niz drugih faktora koji idu u korist izgradnje karijere u slovenskim kompanijama. Visok životni standard, pristojna plata, dovoljna količina radnih mjesta i još za vrijeme studija steknuto znanje slovenačkog jezika čine Sloveniju idealnom varijantom za mlade kvalifikovane kadrove. Pri tom diplomac uvijek ima mogućnost da posjeti rodbinu nekoliko puta godišnje zahvaljujući pogodnom geografskom položaju Slovenije.

Još tokom studiranja, mladi stručnjaci počinju sticati poznanstva, graditi veze i korisne kontakte. To im olakšava izgradnju karijere u Sloveniji nakon završetka školovanja. Uspješnom zapošljavanju mladih stručnjaka pomažu i partnerski odnosi obrazovnih institucija i vodećih kompanija i preduzeća u regionu, koji im pružaju radna mjesta za praksu.

Slovenija je jedna od mnogih zemalja, gdje studenti imaju pravo na rad tokom školovanja. To također pomaže profesionalnom razvoju mladog stručnjaka: stiče iskustvo i sam sebe obezbjeđuje materijalno.

new studomat square

Zapadna Evropa

Neki mladi stručnjaci, dobivši diplomu u Sloveniji, odlaze u Englesku, Njemačku, Austriju, druge zemlje zapadne Evrope. U slučaju uspješnog zaposlenja  otvaraju se široke mogućnosti pred omladinom za razvoj karijere i i profesionanog ostvarivanja. Ipak, tražiti mjesto pod suncem na tržištu rada zapadne Evrope nije jednostavno, i nije bitno samo znanje i upornost, več i faktor sreće.

 Povratak u rodnu zemlju

Određeni procenat stranih studenata se nakon školovanja vraća u svoju zemlju. Zahvaljujući dobijenom znanju i prestižnoj diplomi oni imaju prednost kod lokalnih poslodavaca. Pred diplomcima slovenačkih fakulteta kod kuće su otvorene široke mogućnosti.

Neki studenti još tokom školovanja planiraju svoju karijeru u rodnoj zemlji, uz pomoć različitih oblika saradnje sa domaćim kompanijama. To im pruža šansu da nakon završetka školovanja dobiju aktraktivno radno mjesto u rodnoj zemlji, gdje će njihovo iskustvo imati prednost u odnosu na sunarodnike koji nisu školu završili u inostranstvu.

Diploma slovenačkih fakulteta je pouzdana karta za dalji život

Nakon školovanja u Sloveniji diplomci dobiju evropsku diplomu, koja potvrđuje dobijeno znanje i neophodnu kompetenciju. Prema podacima engleskog Instituta za kadar i razvoj, preko 90% diplomaca slovenačkih fakulteta dobije posao u struci. To je jedna od najboljih statistika u Evropi, zajedno sa Njemačkom i Holandijom.

Izaberite odgovarajući studijski program, odaberite najbolji fakultet za sebe u Sloveniji. Školovanje u ovoj zemlji biće vaš  prvi korak ka izgradnji vaše uspješne budućnosti.

(Anastasija Pimenova / STUDOMAT.ba)