Ovo su hobiji s kojima ćete potaknuti vašu kreativnost i pospješiti produktivnost

Način na koji provodimo slobodno vrijeme u danu uvelike utječe na produktivnost koju ćemo imati na faksu, ali i na nivo sreće koju ćemo osjećati svaki dan.


Hobby
Ilustracija: Envato

Upravo zato je važno da neko vrijeme kroz sedmicu posvetite onome što najviše volite, onome što vas ispunjava, čini sretnima i zadovoljnima. Možda je upravo danas idealan dan da se posvetite nekom od hobija na koje ste zaboravili ili započnete neki posve novi, piše bonjour.ba.

Osim što će vam hobi pomoći umanjiti stres, novi izazovi koje će vam priuštiti neka dodatna aktivnost kojom se bavite će vas zabaviti, potaknuti vašu kreativnost i pomoći vam da svaki minut vremena u danu potrošite na produktivne stvari. Također, hobi vam može pružiti dodatni džeparac sa strane, ali i izgraditi vaše samopouzdanje te pomoći vam da se osjećate korisno, mijenjate perspektive iz kojih sagledate stvari, ali i da budete fizički spremniji.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Čitanje

Osim što će proširiti vaš vokabular i pomoći vam naučite nešto novo, čitanje također smanuje razinu stresa koju osjećate za čak 68%, pomaže vam u boljem pisanju, kritičkom razmišljanju, ali i poboljšanju pamćenja.

Pisanje dnevnika, članaka ili blog postova

Kreativnost koju potičete pišući može sjajno utjecati na vaše zdravlje i samopouzdanje, a i pomaže vam da u potpunosti iskusite neke stvari. Pisanje i poboljšava vašu koncentraciju, mogućnost za uočavanje detalja te se kroz pisanje možete zabaviti, što je jedan od presudnih razloga zašto je ovo odličan hobi.

Slikanje

Još jedan vid izražavanja sigurno je slikarstvo koje ne samo da poboljšava vaše motoričke sposobnosti i poboljšava vaše pamćenje, nego i razvija bolje mogućnosti rješavanja problema te potiče optimizam.

Kuhanje

Kroz kuhanje za sebe i druge možete poboljšati vaše zdravlje, imati bolju kontrolu nad namirnicama, nutritivnim vrijednostima, dosta ćete toga naučiti o jelima i njihovoj pripremi, ali i kuhinja može postati mjesto na kojem će se cijela vaša obitelj okupljati i kreirati lijepe uspomene.

Uređivanje fotografija

Osim što će vaša kreativnost i stil uređivanja procvjetati za vrijeme bavljenja ovim hobijem, na ovaj način možete pokazati koliki talent imate u uočavanju detalja. Pored toga, kroz uređivanje fotografija možete izgraditi svoj brand i poboljšati svoju promociju na društvenim mrežama ili čak raditi za druge klijente i tako zaraditi dodatan džeparac.

Fotografisanje

Osim što se kroz fotografiranje možete odlično zabaviti, ovaj hobi će vas natjerati da uvijek istraživate neistražene lokacije i prizore, upoznate nove ljude te kreirate poseban stil koji je prepoznatljiv i samo vaš, što je samo još jedan znak da i ovaj hobi odlično potiče vašu kreativnost.

Kaligrafija

Osim što vam može pomoći da se opustite, kroz kaligrafiju možete također pokazati svoje umjetničko umijeće, izgraditi vlastiti stil i kreirati impresivne uratke koji će sigurno zadiviti mnoge,

DIY projekti

Izrada proizvoda uz pomoć par alata i materijala koje imate doma idealan je hobi ako želite primiti stvari u svoje ruke, na neko vrijeme se odmoriti od tehnologije i pružiti sebi enormnu količinu zadovoljstva kada završite svoj maleni zadatak.

Šivanje

Ako ste odavno upoznati ili je vaša želja oduvijek bila upoznati se sa šivaćom mašinom, možda je upravo ovo idealan hobi za vas. Osim što će vam pomoći da na zabavan način donesete kreativna rješenja, kreiranje odjeće koju netko nosi i kombinira te koja druge ili vas same čini sretnima, utjecati će na vaše samopouzdanje i pomoći vam da dođete do novih ideja te usavršite nove vještine.

Učenje stranog jezika

Ovaj hobi pomoći će vam da radite više stvari odjednom, poboljšate vaše pamćenje, poboljšati će se i vaše govorne sposobnosti na materinjem jeziku te će i vaš networking znatno porasti. Osim toga, moći ćete se bolje sporazumijevati na putovanjima i uživati u čitanju, pisanju i slušanju na stranom jeziku.

Izrada nakita

Također jedan od relaksirajućih hobija koji će vam pomoći da se opustite i uživate. Izrada nakita ima i brojne zdravstvene prednosti kao što su snižavanje krvnog tlaka, stresa, ali i poboljšanje motoričkih sposobnosti, kreativnog razmišljanja i rješavanja problema.