Ovo je pet apsolutno nepotrebnih grešaka koje svi napravimo tokom studija

Potrudite se da ne napravite ove greške tokom studiranja.


Ilustracija: Envato
Ilustracija: Envato

Svako novo poglavlje u životu donosi mnogo novih lekcija koje smo prinuđeni da naučimo. Adaptacija na život nakon srednje škole može biti izazovna i bit će vam oprošteno ako učinite bilo koju (ili sve) od ovih vrlo čestih studentskih grešaka.

1. Prijavljivanje u grupu za vježbe koja počinje ponedjeljkom u 8 ujutro

Za razliku od srednje škole, dobra stvar na faksu je to što možete (u nekoj mjeri) napraviti svoj raspored. Osim ako ne znate da ste definitivno jutarnja osoba (znate, ona vrsta osobe koja se budi u cik zore s osmijehom na licu), nema dobrog razloga da se upišete u grupu za vježbe u ponedjeljak u 8 ujutro. Ponedjeljci su dovoljno teški takvi kakvi jesu, nemojte ih dodatno otežavati.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

2. Cjelonoćna učenja

Naravno, lako je odugovlačiti. Istraživanja pokazuju da ljudi obično izbjegavaju posao koji ih zastrašuje ili izaziva, što bi moglo objasniti zašto izbjegavate pisati taj projekat ili esej. Možda ste odgodili učenje kako biste se družili ili igrali samo još jednu rundu video igre.

Možda ste jednostavno zaboravili na ogroman seminarski koji je trebao biti za vaš najteži predmet (hej, događa se). Prije nego što shvatite, to je noć prije velikog ispita i apsolutno nikako ne možete apsorbirati sav materijal koji vam je potreban za vaš veliki ispit. Čini se da ne postoji drugi način nego razmisliti o izvlačenju cijele noći.

Umjesto da tjerate svoj umorni, dehidrirani mozak da zapamti nerazumnu količinu sadržaja, razmislite o tome da se rano udružite s prijateljem ili učiteljem kako biste procijenili na šta biste se tačno trebali fokusirati. Nemojte čekati 2 ujutro da pozovete pomoć. Dajte sebi prednost i eliminišite taj stres.

3. Kupovina namirnica kada ste gladni i bez novca

Kao student koji žonglira akademskim zadacima, društvenim životom, a možda čak i poslom na pola radnog vremena, kupovina namirnica (zajedno s drugim poslovima za samostalnu brigu, poput pranja veša) mogla bi biti posljednja tačka na vašoj listi prioriteta. Možda ste potrošili većinu svog budžeta za namirnice na piće i kafu i stigli ste do posljednje pizze u mikrovalnoj.

Izbjegnite te očajničke bolove gladi i pokušajte imati grickalice pri ruci prije nego što pokleknete i odete u prodavnicu gladni i slomljeni. Ništa nije gore od pregledavanja hrane gladnih očiju i praznog bankovnog računa. Ako se ipak nađete zaglavljeni u očajnom stanju, zapišite brzi popis za kupovinu namirnica prije nego što zapravo uđete u prodavnicu. Natjerajte se da se držite svog popisa i ne dopustite da vam oči odlutaju od osnovnog.

4. Fokusiranje samo na ocjene

Očito, faks je najvažniji dio cijelog iskustva studiranja. Ali ako svo svoje vrijeme provodite sami u čitaonici, mogli biste propustiti veze i uspomene za cijeli život zbog kojih je “studentsko iskustvo” tako vrijednim. Naravno, ovo je sjajno vrijeme da počnete razmišljati o svojoj karijeri, kako se pozicionirati i kako izgraditi svoju mrežu prije diplomiranja. Nažalost, postizanje samih desetki neće vam garantovati posao nakon fakulteta, ali široka mreža poznanika bi mogla. S obzirom na nepredvidivo tržište rada, rana izgradnja mreže postaje sve važnija.

5. Ignorisanje izvora

Profesori znaju biti lukavi. Ponekad su prijateljski nastrojeni i pozivaju svoje studente da se povežu tokom radnog vremena. Možda su toliko prijateljski nastrojeni da su vam ponudili svoje lične kontakt podatke koje možete koristiti tokom semestra.

Ako bi profesor vas poziva da se povežete, učinite to. Oni mogu biti nevjerovatno vrijedni mentori i resursi koji mogu garantovati za vas kada vam je to najpotrebnije. Nikad ne znate kada će vam trebati preporuka za prijavu na praksu, diplomski studij ili čak posao. Uvijek je bolje da profesor barem malo zna o vama prije nego što ga zamolite za pismo preporuke.

Napravit ćete mnogo studentskih grešaka tokom svog boravka na fakultetu, ali to je samo dio iskustva. Sve dok rastete iz njih i nastavljate ići naprijed, sve će biti dobro.