Ovaj mladi student je pravo čudo: Studira na dva fakulteta, a u indeksu ima čak 50 desetki

Samo zato što uči za dva fakulteta, to ne znači da ima duplo više besanih noći ili da nema socijalni život, čak naprotiv!


vuk student
Foto: Telegraf

Ambicija studenata ispoljava se na razne načine: neki su iznimno aktivni u studentskim zadrugama, drugi pišu radove i skupljaju rektorove nagrade, a treći studiraju na više fakulteta istovremeno, uz desetke u indeksu. Da, ovaj je student dokaz da se i to može!

Kako uspijevaš završiti dva fakulteta, a ja ni jedan u roku?, često je pitanje koje čuje Vuk Bibić. Doslovno svaki dan čuje pitanje kako mu uspijeva, a posebno kad upozna nove kolege na fakultetima. Vuk je u roku završio Prirodno-matematički fakultet u trajanju od tri godine, na kojemu je studirao istovremeno kad i na Elektronskom fakultetom na kojem upravo završava zadnju, četvrtu godinu. I ima sve izvrsne ocjene.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Kako je kazao za Telegraf.rs, imao je želju da na dva spomenuta fakulteta koja na različite načine izučavaju računarske tehnologije dobije znanje s kojim će se moći dalje usavršavati.

Meni je bilo čudno i svima je bilo čudno kada sam uzeo dva indeksa. Planirao sam upisati PMF vanredno, s tim što nisam znao da ta opcija ne postoji duži niz godina, tako da sam bio u obavezi slušati i predavanja i vježbe. Mnogo profesora je korektno po tom pitanju, imaju razumijevanja. Neki su mi dozvoljavali odsustvo, ali bilo je i nekih koji nisu. Mislio sam da će biti puno teže nego što zapravo jest, otkriva Vuk.

“Ne znači da imam dvostruko više besanih noći”

Ovakav tempo zasigurno je iznimno težak, no nije nemoguć. Zapravo, ključ je organizacija. Dok većina studenata prvo odgađa učenje, lista materijale i strahuje od ispita, Vuk je već prošao cijelo gradivo i spreman je krenuti dalje.

Samo zato što uči za dva fakulteta, to ne znači da ima duplo više besanih noći ili da nema socijalni život, čak naprotiv.

Ne bih se mogao zamisliti da čak ni par dana, a kamoli duže od toga, ne izađem iz kuće ili nemam socijalne kontakte. Smatram da je neophodno održati balans. Kada bih ja to vrijeme navečer odvojio za učenje, a ne za izlazak, to učenje bi samo išlo sve gore i gore, kazao je.

Vuka u njegovom studiranju podržavaju prijatelji iz osnovne i srednje škole. Kako ih ne bi demotivisao svojim uspjesima, Vuk uvijek kaže kako nikada ne bi mogao studirati medicinu ili pravo.

I sada je mnogim kolegama nejasno kako uspijevam. Kažu ‘Ja jedva jedan fakultet završavam, a ti dva’. Meni je uvijek neugodno zbog takvih komentara, jer na sve načine sam pokušavao izbjeći da se neko osjeća loše, ja to radim zbog sebe, a ne da bih se uspoređivao s drugima i da bi se oni osjećali loše, pojašnjava ovaj ambiciozni student.

S jednog kraja grada na drugi zbog predavanja

Po pitanju ljubavi, Vuk kaže da je trenutno slobodan, ali da je tokom “maratonskih studija” bio u dugoj vezi.

Ja emotivnog partnera doživljavam kao prijatelja, tako da se to vrijeme provedeno s prijateljima dalo zamijeniti vremenom provedenim s partnerom. Duža veza o kojoj sada pričam bila je s djevojkom koja je također jako ambiciozna i dosta vremena je i sama provodila učeći i radeći na sebi, prisjeća se.

Za vrijeme studiranja oba fakulteta morao je odlaziti na jedan pa na drugi fakultet, koji su na drugim dijelovima grada. Samo mu se dvaput dogodilo da su mu se ispiti preklapali u rasporedu, ali je srećom to uspio riješiti. Uz to, nikada nije odbijao ocjene.

Unatoč tome, kako pišu mnogi niški mediji, može se pohvaliti s čak 50 desetki u indeksima.

Mnogi profesori nisu ni znali da Vuk studira dva fakulteta, a kada bi i otkrili to, uglavnom su ga podržavali. Ipak, neki su bili striktni, njihov se predmet morao ispoštovati i odsustvo s nastave nisu dozvoljavali.

Čeka ga magisterij u inostranstvu

Dva fakulteta koja je Vuk odabrao bave se računarskim tehnologijama, ali na potpuno različit način.

Na PMF sam završio računarne nauke, a na Elektronskom fakultetu studiram računarsku informatiku. Ali, fokus je dosta različit. Na elektronskom je naglasak na hardveru i na organizaciji računala, a na PMF-u je više fokus na matematici. Inicijalna ideja mi je bila upisati matematiku na PMF-u, ali sam shvatio da na računarskim naukama ima mnogo više matematike i dosta izbornih predmeta vezanih za matematiku, tako da sam sam krojio svoj program, gledao sam da bude što više matematike, rekao je Vuk za kraj.

Nakon druge diplome planira upisati magistarski negdje u inostranstvu.