Ovo je fotografija prvog dana nastave na fakultetima u Afganistanu

Između muškaraca i djevojaka postavljeni su paravani.


Foto: Twitter
Foto: Twitter

Studentice i studenti su prvi put otkako su talibani preuzeli vlast u Afganistanu bili na nastavi. Kako javlja Reuters, na nekim fakultetima studentice i studenti odvojeni su paravanima koji se protežu sredinom predavaonice.

Kad su talibani od 1996. do 2001. vladali Afganistanom, djevojčicama je bilo zabranjeno školovati se, a ženama studirati i raditi.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Sada, kada su zbog povlačenja zapadnih snaga munjevito osvojili cijelu zemlju, međunarodna zajednica od talibana traži da poštuju ženska prava.

Iako talibani od preuzimanja vlasti tvrde da će poštovati ženska prava, pri čemu naglašavaju da to mora biti u skladu sa šerijatskim pravom, i dalje je nejasno kako će to izgledati u praksi.

Profesori i studenti na sveučilištima u tri najveća afganistanska grada – Kabulu, Kandaharu i Heratu, rekli su za Reuters da talibani segregiraju studentice, odnosno da ih se poučava odvojeno ili im se brani pristup dijelovima fakulteta.

 – Postavljanje paravana između nas i studenata nije prihvatljivo, rekla je za Reuters Anjila, 21-godišnja studentica koja se vratila na predavanja na Sveučilište u Kabulu te zatekla podijeljene predavaonice.

 – Osjećala sam se grozno kad sam došla na nastavu… polako se vraćamo u vrijeme od prije 20 godina, dodala je.