Studentima potrebno 400 eura mjesečno bez troškova izlazaka

Ako dovoljno štedite može vam biti 400 eura za stan i hranu, bez da računate trošak na izlaske. Da li je ova cifra visoka?


Foto: Envato
Foto: Envato

Cijene najma nekretnina u Zagrebu i dalje rastu, posebno sada kad novi brucoši stižu u metropolu. Neki studenti sele jer im prijašnji smještaj nije odgovarao, a neki nisu uspjeli dobiti mjesto u domu.

Pročitajte koliko novca studenti iz susjedne Hrvatske izdvajaju mjesečno za život u Zagrebu.

Nakon što konkursi za smještaj u subvencioniranim sobama završe, a rang-liste objave sretne dobitnike, većina studenata zna gdje će i kako živjeti.

No, dok neki znaju da će živjeti u domu, što je finansijski prihvatljivije, ekipa portala Mojfaks upitala je studente koji nisu odabrali život u studentskom domu koliko mjesečno izdvajaju za život, s obzirom na neprestani rast cijena hrane i ostalih životnih troškova.

400 eura mjesečno, bez troška izlazaka

Njihova sagovornica je na drugoj godini studija na Filozofskom fakultetu i kazala je kako je ona trenutno u privatnom studentskom domu u Vodnikovoj.

 – Zasad nisam sigurna pošto mi je ovo tek prvi puta, prva godina da sam u privatnom studentskom domu. Do sada sam bila u državnom. Mislim da mi je sveukupno oko 2500 kuna (oko 650 KM) sve, od hrane do doma, ako ne računamo novac koji koristim isključivo za izlaske, kaže nam kroz smijeh.

 – Ovo je više za ono, osnovne neke potrebe. Inače, privatni dom plaćam 1700 kuna (oko 445 KM) sa svim režijama. Izgleda jako lijepo, odlično je, preporučujem svakome, kazala je za MojFaks.

Drugi sagovornik, također s Filozofskog fakulteta živi u stanu s cimerom i pazi na svoje finansije. Kaže da su troškovi sada manji, zbog korona-situcije, a kad se podvuče crta, na mjesečnoj razini iznose 400-tinjak eura.

 – Ja sam na stanu, a troškovi su mi zapravo slični, možda malo više od kolegice. Oko 400 eura sve ukupno. Imam cimera, pa mi je puno lakše podijeliti sve troškove, kaže ovaj student.

 – Ako se čovjek ne razbacuje puno s novcem, posebno sada kada je korona i nema onih dodatnih, popratnih aktivnosti poput koncerata, onda mislim da u ovakvim ‘idealnim’ uvjetima ispada oko 400 eura sveukupno, kaže za MojFaks.

Ništa bez financijske “injekcije” roditelja

Naredni sagovornik bila je studentica treće godine Fakulteta strojarstva i brodogradnje, koja također dijeli troškove s cimerom.

 – Režije su nam otprilike 100 eura, a stanarina oko 3 000 kuna (oko 785 KM), što je zapravo veliki izdatak za studente, komentira svoju situaciju za MojFaks.

 – Radim studentski posao, a i roditelji uvijek uskaču, pogotovo kada zbog obaveza na faksu ne stignem toliko raditi. Općenito, mislim da mi baš ta povremena financijska pomoć roditelja puno znači kako bih uspjela i platiti sve troškove, a opet i držati faks pod kontrolom bez da na sebe vršim prevelik pritisak, kaže nam iskreno.

Kako napominje, “dijeli istu sudbinu” sa svojim cimerom.

 – I on radi, ali više ne studira, nedavno je baš diplomirao, hvali ga.

Iz ovog razgovora sa studentima možemo zaključiti da život u gravnom gradu Hrvatske nije povoljan, posebno studentima te često biraju opciju obavljanja studentskih poslova, a računaju i na pomoć roditelja bez kojih bi studiranje bilo nemoguće.

Ako je suditi po ovim odgovorima, za mjesečne troškove života u Zagrebu potrebno je izdvojiti oko 780 KM, a ako imate stan s visokim troškovima režija, zimi se ta cifra može značajno povećati.

Većina ističe period pandemije kao vrijeme u kojem nisu mnogo trošili na izlaske i zabavu, no uz slabljenje epidemioloških mjera i pokušaj normalizacije društvenog života mladih, za očekivati je da će i mjesečni troškovi porasti, barem za taj dio na kojemu su dosad mogli uštedjeti.

Da li je ova cifra visoka i kakva je situacija u BiH povodom ovog pitanja? Koliko novca studenti mjesečno potroše na stan i hranu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a koliko u ostalim gradovima? Pišite nam odgovore u komentare.