Ovi hobiji nas čine pametnijim

Znate li koji su to hobiji koji nas čine pametnijim? Da li praktikujete neki od njih?


Hobiji mogu predstavljati vid zabave, ali isto tako i izvor novih znanja, a prema istraživanjima, mogu i da nas učine pametnijim, piše edukacija.rs.

Advertisements

Ukoliko se mađu vašim hobijima nalaze i oni koji vas “tjeraju” da stičete neke nove vještine ili znanja, onda imate velike šanse da postanete pametniji dok se zabavljate. Naučno je dokazano da sticanje novih vještina stvara nove nervne sinapse, koje čine da mozak radi brže i bolje.

Ovi hobiji su najbolji za razvoj moždanih aktivnosti, a predstavljaju i odličan vid zabave:

Sviranje

Oni koji sviraju neki muzički instrument imaju mogućnost da razviju i analitičke sposobnosti, da lakše savladaju jezike, matematiku, da budu vještiji u sitnim motoričkim radnjama itd. Pored toga, sviranje doprinosi kreativnosti koja se može primijeniti na mnoge sfere života.

Jedino sviranje nekog muzičkog instrumenta može da pokrene mozak tako što jača “corpus callosum“, odnosno jača sponu između desne i lijeve hemisfere mozga. Ni jedna druga aktivnost ne može da utiče na ovaj dio mozga. Zbog toga oni koji sviraju mogu imati bolje izvršne vještine, pamćenje im je bolje, bolje se snalaze u rješavanju problema.

Čitanje

Nije važno šta čitate, da li je to neka stručna literatura, lagan ljubavni roman, naučna fantastika ili strip – važno je da čitate. Čitanjem se smanjuje nivo stresa, osjećamo se bolje, a povećava i tri različita tipa inteligencije:

  • iskrisalisanu – sposobnost da primijenite stečeno znanje i iskustvo;
  • fluidnu – znanje u teoriji – rješavanje problema, korištenje logike u novim situacijama;
  • emocionalnu inteligenciju.

Čitanje nam pomaže da shvatimo svijet oko sebe, da uspješno detektujemo i rješavamo probleme, da upravljamo svakodnevnim životom, da tumačimo i odgovaramo na adekvatan način na emocije drugih ljudi.

Advertisements

Trening

Iako nije riječ o nekoj umnoj radnji, fizička aktivnost može biti veoma zabavna, a isto tako i korisna za razvoj mozga. Koliko je važna vježba za mišiće kako bi se razvili, toliko je važna i za razvoj moždane aktivnosti. Upravo neaktivnost tijela, prema mišljenju stručnjaka, usporava mozak i otežava njegov rad.

Novi jezik

Postoje različiti načini da se poboljša pamćenje i mnogi se trude da na tome rade. Međutim, najbolji način da se razvije pamćenje jeste – učenje novog jezika. Osim što može biti zabavno i što ćete pomoći razvijanje pamćenja, učenje novog jezika je uvijek korisno.

Stručnjaci su dokazali da ljudi koji znaju više jezika imaju bolje pamćenje, ali imaju i izraženije vještine za planiranje i rješavanje problema.

Enigmatika

Za mozak je teretana kada radite ukrštenice, igrate karte, video igrice, slagalice, kvizove ili nešto tome slično. Na taj način održavate aktivnost mozga na nivou, a što teži postaju zadaci, to je i aktivnost intenzivnija. Na našem portalu studomat.ba postoji mnoštvo mozgalica, ali i kvizova koje možete uraditi i na taj način vježbati svoje logičko razmišljanje, ali i provjeriti neko opće znanje.

Ukoliko na ovaj način provodite svoje slobodne vrijeme možete biti sigurni da će vaš mozak “ostati u treningu” i da neće postati lijen. Zahvaljujući ovim aktivnostima mozak stiče sposobnosti da se mijenja i reogranizje, što mu pomaže pri stvaranju novih vidika i gledišta, razumijevanja okoline i različitih okolnosti.

Iako se naš mozak stalno razvija, možemo mu “pomoći” da u tome bude što uspješniji, a od toga koliko će se razviti i u kom pravcu zavisi samo od nas i od naših aktivnosti.