Ova osobina je znak inteligencije! Posjedujete li je?

Duhovitost je u svakom pogledu poželjna osobina. Smatrate li se vi duhovitom osobom? Možda ste duhoviti samo kad ste u krugu bliskih prijatelja dok ste pred nepoznatima suzdržani i sramežljivi. Možda su vam smiješne fore kojima je neko drugi, a ne vi izvor zabave. Znate li se šaliti na vlastiti račun?


osmijeh

Kako god bilo i u koju god grpu spadate, duhovitost kao i sklonost humoru općenito znak je natprosječne inteligencije.

Tako barem tvrde naučnici Gil Greengross i Geoffrey Miller sa Univerziteta New Mexico, te Rod A. Martin sa Univerziteta Western Ontario koji su proveli istraživanje sa studentima koji su ispunjavali testove inteligencije, smišljali zabavne skečeve i ocjenjivali međusobnu duhovitost.

Studija je pokazala da je opća inteligencija snažan preduslov duhovitosti, neovisno o drugim varijablama, te da je humor znak značajnih mentalnih sposobnosti.

Slične rezultate dala je još jedna studija koju su proveli William E. Hauck i John W. Thomas sa Univerziteta Bucknell, a pokazalo se da su kreativnost i inteligencija neovisni jedno o drugom, dok je humor povezan i s jednom i s drugom osobinom. Jednostavno gledano – ne možete se ‘rugati’ nečemu što ne razumijete, a treba vam i kreativnost da biste upotrijebili najprikladniji oblik humora, piše portal Your Tango.

(Jutarnji.hr)