Otvorene prijave za jedanaestu Međunarodnu ljetnu školu “Mladi i naslijeđe”

Jedanaesta Međunarodna ljetna škola "Mladi i naslijeđe" (ISSYH 11), u organizaciji Međunarodnog foruma "Bosna" biće održana od 29. jula do 10. avgusta u više gradova u Bosni i Hercegovini.


medjunarodna ljetna skola mladi i naslijedje

Škola je rezultat praktičnog razvoja tokom niza godina istraživanja o toleranciji, a zasniva se na širokoj mreži partnera koji predano rade na društvenoj i kulturnoj obnovi, pomirenju i poštivanju razlika. Cilj Škole je pomoći mladima u svijetu da što bolje shvate i što više cijene različitost i pluralnost svjetskih kultura, osobito onih koje doprinose evropskoj različitosti. ISSYH se uspješno održava već deset godina.

Kako navode iz Škole „Mladi i naslijeđe“, njihova vizija je Bosna i Hercegovina kao održivo pluralno društvo u jedinstvenom političkom sistemu; Bosna i Hercegovina s raskošnom političkom i kulturnom baštinom koja predstavlja najbolje strane evropskog duha; te obnovljeno i učvršćeno povjerenje u cijelome društvu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Takvu viziju nastojat će postići kroz razvijanje vizije društvenog razvoja oslobođenog od straha, neprijateljstva i netolerancije; dekonstruiranje razornih ideologija zasnovanih na zloupotrebi etničnosti, religije i drugih identitetskih i vjerskih sistema radi stvaranja nepovjerenja, netolerancije, društvenih napetosti i društvenih isključivanja; omogućavanje mladima prilike za dijalog, usavršavanje ličnih talenata i aktivno sudjelovanje u unaprijeđenju stanja društva u BiH; te kroz očuvanje i vrednovanje kulturnih, historijskih i društvenih posebnosti.

Iako je centar dešavanja u Stocu, različite radionice i aktivnosti u okviru Ljetne škole bit će održane i u Mostaru, Počitelju i Sarajevu.

Njen program će biti podijeljena na četiri osnovna aspketa – niz praktičnih radionica o zanatima i zaboravljenim vještinama; brojne obrazovne aktivnosti; skup usklađenih radnih aktivnosti; te rekreativni aspekt za neformalno druženje i kulturne susrete.

Konkretno, Škola „Mladi i naslijeđe“ će sadržati integrisani dvosedmični program seminara o vrijednostima i mogućnostima pluralnog društva. Učesnici će se upoznati sa radom na terenu, praktičnim aktivnostima. Bit će održavane večeri posvećene rekreaciji na različitim lokacijama. Polaznici će imati priliku za sticanje praktičnog iskustva vezanog za tradicionalne zanate i osnovne vještine graditeljskog naslijeđa, održivosti načina života i životne sredine; upoznavanje tradicionalnih vještina streličarstva i sokolarstva; izgradnju i održavanje društveno kohezivnih, ali suštinski otvorenih zajednica; saznavanje načina važnosti kombinovanja različitosti sa snažnim korijenima u lokalnom naslijeđu; te razgovorati sa uspješnim stručnjacima iz različitih oblasti nauke i poduzetništva.

Svi polaznici Ljetne škole „Mladi i naslijeđe“ imat će priliku učestvovati i u Međunarodnoj konferenciji „Jedinstvo i razlike u Evropi“ koja će biti održana između 31. jula i 2. avgusta u Mostaru.

Škola je otvorena za mlade iz cijelog svijeta u dobi od 17 do 28 godina.

Zainteresovani trebaju poslati popunjen prijavni obrazac (dostupan na Facebook stranici Škole) i motivaciono pismo na engleskom jeziku na internet adresu stolacsummerschool@gmail.com.

Rok za prijavu je 5. juli, a spisak primljenih kandidata bit će poznat već 7. jula.

Troškovi organizacije Škole prelaze 400 eura po osobi. Od sudionika će se tražiti da djelimično pokriju troškove boravka tokom 14 dana, a tačan iznos zavisi od uspješnosti prikupljanja sredstava od donatora. U slučaju da jasno potvrde nedostatak sredstava, sudionici se mogu prijaviti za stipendiju, a Organizacioni odbor će uraditi sve što je njihovoj moći da im izađe u susret.

(Stipendije.ba)