Omladinska novinska asocijacija u BiH: Osmi mart u Istočnom Sarajevu

Širom svijeta, osmog marta se obilježava Međunarodni dan žena, kao dio borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.


Širom svijeta, osmog marta se obilježava Međunarodni dan žena, kao dio borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Advertisements

Prvi put Dan žena obilježen je 28. februara 1909. godine u SAD deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. UN su 1975. godine, koja je bila proglašena Međunarodnom godinom žene, zvanično počele da obilježavaju ovaj praznik pod nazivom Međunarodni dan žena. Dvije godine kasnije Generalna skupština UN je rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira.

U Bosni i Hercegovini ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola doživjela su svoj napredak poslije Drugog svjetskog rata.

U zadnjih dvadeset godina ostvarivanje ravnopravnosti spolova, ističe se kroz pitanja učešća žena u raznim oblastima javnog života, kao što je uključenost žena u politički život, oružane snage i snage sigurnosti.
Takođe, naglašava se pravo na društvenu ravnopravnost, bilo da je riječ o jednakosti u platama ili jednakoj zastupljenosti muškaraca i žena u upravnim odborima poduzeća, odnosno predstavničkim i izvršnim tijelima vlasti.

Lokalni tim ONAuBiH Istočno Sarajevo dijeljenjem čestitki svim pripadnicama ljepšeg spola obilježili su ovaj dan i u njihovom gradu.

Advertisements

Uz pomoć mališana iz vrtića “Maca” sa kojima su se družili, uz pjesmu i igru napravljene su čestitke koje su izazvale vesele reakcije njihovih sugrađanki.

– Na ovaj način, željeli smo svim majkama, ženama i djevojkama staviti do znanja da je ovo njihov dan i da se trebaju osjećati ponosno jer su baš one te o kojima se pisalo i koje su inspiracija za najljepše napisane pjesme u istoriji. Članovi našeg tima su se jako zabavili kako tokom posjete vrtiću i izrađivanju čestitki sa našim najmlađim sugrađanima, tako i tokom same realizacije akcije. Brojni ženski osmjesi koje smo dobili su nam potvrda da je ovo, prije svega, divna gesta, a i dobro odrađena akcija, rekla nam je Marina Pejović, koordinator ONAuBiH tima u Istočnom Sarajevu.

Ovo je još jedna u nizu uspješno odrađenih akcija od strane odjeljka ONAuBiH-a u Istočnom Sarajevu. Mladi ljudi i članovi ovog tima neprestano iznenađuju aktivnostima koje sprovode u svom gradu.

(STUDOMAT.ba)