Odluka nakon protesta: Uprava Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu ispunit će sve zahtjeve studenata

Uprava Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu ispuniti će sve uvjete koje su tražili studenti na nedavno održanim protestima ispred zgrade fakulteta, potvrdio je za Klix.ba predsjednik Asocijacije studenata Arhitektonskog fakulteta Dino Kapetanović.


Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Kapetanović je kazao kako su studenti na sjednici vijeća dobili sve što su tražili te da da su protesti koji su prije nekoliko dana održani ispred Arhitektonskog fakulteta urodili plodom.

– Prije vijeća smo bili u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, tako da postoji mogućnost da je uprava fakulteta i tu osjetila nekakav pritisak, rekao je Kapetanović.

On je dodao da je konstituisano vijeće koje po statutu ni nakon 19 mjeseci rada nije ispunjavalo sve uslove.

– Usvojena je jednoglasno odluka o formiranju komisije koja će u narednih 60 dana usvojiti novi nastavni plani i program i pravilnik s pravilima koja moraju poštovati bolonjske principe studiranja i koja su proizašla iz zakona koji je na snazi, a koji se nije poštovao, kazao je Kapetanović.

Studenti su se tokom protesta žalili i na previsoku cijenu fakultetske biblioteke, a Kapetanović ističe kako je postignut dogovor da će se smanjiti i cijena biblioteke.

– Biblioteka će se smanjiti na neku razumnu cijenu, a do kraja ljetnog semestra ćemo dobiti potpuno novu opremljenu biblioteku, kao i nove knjige i časopise u njoj. Uložit će se blizu 150 hiljada KM i to je rečeno pred prorektorom na sastanku, rekao je Kapetanović.

On dodaje da će i sekretar fakulteta raditi do 31. decembra 2015. godine, nakon čega će ga zamijenit mlađi kadar.

– Ispunjeni su svi zahtjevi i više smo zadovoljni svim što se desilo, zaključio je Kapetanović.

(Klix.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!