Mostar: Najbolji studenti u FBiH nagrađeni sa po 800 KM

Svečanost dodjele nagrada najboljim studentima u Federaciji Bosne i Hercegovine, u sklopu koje su jednokratne novčane nagrade u iznosu od po 800 maraka primila 72 studenta, koji su ostvarili najbolji prosjek u akademskoj 2014./2015. godini, upriličena je u Centru za kulturu Mostar.


Svečanost je započela intonacijom državne himne BiH i popularne studentske himne Gaudeamus, a potom je minutom šutnje odana počast svim poginulim studentima. Potom je resorna ministrica obrazovanja i nauke u Federacije BiH Elvira Dilberović uz prigodan govor dodijelila nagrade najboljim studentima.

Advertisements

Nagrađene studente, kako je naglasila, nominirali su fakulteti koji djeluju u sastavu javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH (univerziteti u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Bihaću, te Univerzitet Džemal Bijedić Mostar i Sveučilište u Mostaru), i to po jednog sa svakog fakulteta, a novčane nagrade je osiguralo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke iz Budžeta Federacije BiH za 2015. godinu.

– Sve nominacije su pažljivo pregledane i nagrade dobivaju zaista najizvrsniji studenti u Federaciji BiH. Riječ je o najboljim studentima sa 72 organizacione članice sa svih šest javnih univerziteta u Federaciji BiH. Za njih je Ministarstvo iz proračuna osiguralo novčane nagrade u iznosu od po 800 maraka, kazala je ministrica Dilberović.

Advertisements

Voljela bi, kako kaže, da je taj iznos veći, ali obzirom na kompletno stanje u državi vjeruje da je ova simbolična nagrada studentima ipak značajna i stimulirajuća kako za njih tako i ostale mlade ljude.

(Oslobođenje)