Upoznajte Maidu, studenticu prava: “Zaista bih željela da utičem na pravosudni sistem u BiH”

"Zaista bih željela da utičem na pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini, da probudim svijest o pravdi."


studentica 1
Foto: Maida Muratović, privatni arhiv

Maida Muratović je 21-godišnja djevojka iz Viteza, studentica treće godine Pravnog fakulteta, studijskog programa Sigurnost i kriminalistika na Sveučilištu/Univerzitetu “Vitez” koja se i van studiranja zanima za kriminalistiku kao nauku, ali i za krivično-pravnu oblast.

Iako za mnoge djevojke moda predstavlja isključivo trendove i estetiku, za Maidu ona ima dublje značenje. Nešto više o svom životu i doživljaju mode pričala je za Dobarportal.net.

 – Interes za modom zapravo kod mene i ne postoji nego ja to gledam na drugačiji način. Za mene je moda nešto što je povezano sa mojim osjećanjima i sa onim što sam ja. U tom slučaju interes postoji samo onda kada ostajem dosljedna sebi, a odnosi se na modu, govori Maida Muratović.

Potom je otkrila koja je njena omiljena odijevna kombinacija.

 – To je crno odijelo, bijela košulja, crna kravata i crne cipele. A razlog je jako jednostavan. U toj odijevnoj kombinaciji sam ono što jesam, i što želim biti. U tim odijevnim kombinacijama je nemoguće izgubiti samopouzdanje, a to je ono što meni najviše znači kod odijevnih kombinacija, kazuje ova harizmatična djevojka.

Kada ocjenjuje modnu scenu u Bosni i Hercegovini, primjećuje bogatstvo različitih stilova i kreativnosti unutar zemlje.

 – Iako djevojke u Bosni i Hercegovini u nekoj mjeri prate svjetsku modnu scenu, opet ostaju doslijedne kulturi Bosne i Hercegovine i odgoju. Djevojke u Bosni i Hercegovini su jako lijepe, i mislim da trebaju graditi svoj stil, kaže naša sagovornica.

Podijelila je i jedan beauty savjet za druge djevojke.

 – Kao beauty savjet koji bi dala djevojkama jeste da bez obzira što nisu našminkane, njihova čista i uredna kosa, kao i bijeli zubi, ih svakako krase. Što znači da je najbolji savjet i ono što je pod moranje jeste čista kosa i bijeli zubi, jasna je ova zanosna Vitežanka.

Priznaje da njen pristup održavanju vitke linije može izgledati nekonvencionalno, ali da u njenom slučaju funkcioniše.

 – Često se nađem pod stresom, što dovodi do smanjenog unosa kalorija i kvalitetne hrane. Iako smatram da je to moja slabost, neki to vide kao prednost jer mi pomaže da održim vitku liniju. Pored toga, strastveno se bavim treningom, posebno crossfitom, što doprinosi mom zdravlju i izgledu, dodaje naša sagovornica.

Na kraju razgovora poručuje da njeni planovi za budućnost niti malo nisu skromni.

 – S obzirom na to da sam se posvetila obrazovanju, tu želim i da napredujem. U budućnosti se vidim kao stručnjakinja u kriminalistici i ne tako skromno, krivičnom pravu. Želim dijeliti svoje znanje s entuzijazmom i strašću, možda kao tužiteljica i profesorica. Svojim radom želim približiti važnost ove oblasti ljudima koji je možda ne razumiju dovoljno. Zaista bih željela da utičem na pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini, da probudim svijest o pravdi, obzirom da je pravda za mene jedan temelj društva. U ovoj državi se zaista na tom polju mora ozbiljno raditi, zaključuje ova ambiciozna Vitežanka.