Pet odbačenih izuma Nikole Tesle koji bi promijenili svijet

Veliki pronalazači su svojim revolucionarnim izumima iz temelja mijenjali društvo. Na drugoj strani, svjetski moćnici su se stoljećima borili protiv takvih revolucionarnih tehnologija povoljnih čovječanstvu kako bi održali "status quo" - zahvaljujući njemu i svoje mjesto na vrhu društvene piramide.


Niti slučaj genija Nikole Tesle i sudbine nekih njegovih izuma nije drugačiji. FBI je nedavno na osnovu Akta o slobodi informisanja objavio povjerljive dokumente koji, između ostalog, sadrže “odbačene i namjerno zaboravljene” Tesline pronalaske koji bi, da su se primjenili, definitivno promijenili svijet u kojem živimo.

Advertisements

1. Teslin oscilator

Tesla je 1898. godine tvrdio da je konstruisao mali oscilator koji je, kada bi se prikačio za neki objekat, izazivao efekat zemljotresa. Uvidjevši katastrofalan uticaj takve naprave, Tesla je, kako je sam rekao – “uzeo čekić i u potpunosti ga uništio”. Neki teoretičari zavjere tvrde da američka vlada koristi ovaj Teslin izum u okviru projekta HAARP na Aljasci, prenosi AnonHQ.com.

2. Besplatna električna energija

Uz pomoć finansijskih sredstava koja je osigurao JP Morgan, Tesla je 1901. u New Yorku dizajnirao i sagradio Wardenclyffe kulu, gigantski bežični predajnik koji je bio sposoban da osigura bežičan prijenos podataka širom planete.

Tesla je prvobitno namjeravao da emituje tekstualne poruke, slike i telefonski signal, ali je projekat prerastao u ideju o snabdijevanju cijelog svijeta električnom energijom. Projekat besplatne struje postao bi vjerovanto previše opasan za vladajuću elitu jer bi iz temelja promijenio energetsku industriju.

Zamislite kako bi svijet izgledao da društvo nema potrebe za naftom ili ugljem? JP Morgan je odbio da finansira promjene, a projekat je napušten 1906. godine.

3. Smrtonosne zrake

Izumitelj je 1930. godine izmislio Teleforce ili takozvani “zrak smrti”. Uređaj je bio sposoban da emituje ogromnu količinu energije s kojom bi se mogli obarati “neprijateljski avioni, uništavati vojske ili bilo šta drugo što ne želite da postoji”. Teleforce nikada nije konstruisan jer se vjerovalo da će postati previše lako da se unište čitave države.

Advertisements

Tesla je tvrdio da njegov izum može da uništi metu na više od 200 milja udaljenosti i ujedno stvori “energetski zid” oko neke države čime bi je “zaštitio od neprijatelja”. Veliki naučnik je čak naveo da je bilo pokušaja “krađe” ovog izuma, ali da su lopovi otišli “praznih ruku”.

4. Vazdušni brod

Tesla je tvrdio da će “električno pogonjeni vazdušni brodovi prevoziti putnike od New Yorka do Londona za tri sata”, putujući na 13 kilometara iznad Zemlje. Također, tvrdio je da će ovi brodovi crpiti energiju iz atmosfere i da nikad neće imati potrebu za dopunjavanjem goriva. Vazdušni brodovi će biti bez pilota i koristiti će se za prevoz putnika na određene destinacije ili za daljinski upravljane vazdušne napade. Mnogi smatraju da su današnji dronovi bazirani na ovoj Teslinoj tehnologiji.

5. Leteći tanjir

Legendarni izumitelj je 1911., u intervjuu za New York Herald, otkrio da radi na letjelici koja će prkositi gravitaciji.

– Moja mašina neće imati ni krila ni propelere. Kada je budete vidjeli na zemlji, nećete ni pretpostaviti da se radi o letjelici. Ipak, ona će letjeti brzinom koja do sada nije dostignuta i bit će veoma sigurna. Također, moći će da levitira dugo u mjestu uprkos jakom vjetru, rekao je Tesla.

Teslin leteći tanjir se trebao pokretati iz besplatnog energetskog sistema za razliku od ostalih aviona koji snagu crpe iz nafte. Ovaj izum je doživio istu sudbinu kao i njegov projekat besplatne električne energije.

Nakon što je FBI objavio dokumente koji su sadržavali nestali rad, istraživanja i izume Nikole Tesle potvrđene su glasine da je ova agencija potkradala genijalnog inžinjera, prenosi AnonHQ.com.

(N1)