Objavljen administrativni priručnik za BiH dijasporu

Studenti iz Sarajeva i Tuzle, Adna Kurtović, Tarik Velić i Mirnes Ćerimović, u sklopu jednogodišnjeg programa Humanity in action BiH pokrenuli su projekat „Administrativni priručnik za BiH dijasporu“.


Program se sastoji od niza modula, devetodnevne edukacije u Sarajevu, individualnog istraživanja, trodnevnog treninga gdje polaznici usvajaju vještine iz projektnog i finansijskog menadžmenta, implementacije grupnih projekata, te promocije u medijima i lokalnim zajednicama.

Advertisements

Kao post-konfliktna država iz koje je veliki broj ljudi otišao da živi u inostranstvo željeli su pokrenuti inicijativu koja će u velikoj mjeri pomoći reintegraciji osoba iz dijaspore i potencijalima za njihov doprinos u različitim sferama u BiH. Kako se često pripadnici BiH dijaspore suočavaju sa problemima pri pristupu određenim dokumentima i procesima u državnim institucijama zbog nedostatka informacija na zvaničnim web stranicama i ostalim kanalima informisanja o tim institucijama, Adna, Tarik i Mirnes su došli na ideju da naprave priručnik za BiH dijasporu.

Na ovaj način pokušavaju omogućiti da osobe iz dijaspore mogu lakše obavljati određene obaveze i poslove u Bosni i Hercegovini što će poboljšati komunikaciju između dijaspore i bosanskohercegovačkih institucija. Njihov priručnik obuhvata niz dokumenata kao što su uvjerenje o državljanstvu, izvod iz matične knjige rođenih, lična karta, vozačka dozvola, pasoš, uslov za povrat poreza, odricanje državljanstva BiH, pristupanje glasanju na izborima u BiH, upis činjenice smrti, itd.

Advertisements

Projekat komplementira već dostupnim servisima i organizacijama za odnose sa dijasporom tako što im omogućava da mnogo brže i lakše pronađu informacije o tome kako da izvrše svoje građanske dužnosti i potrebe  u javnim ustanovama BiH.

– Veliki je broj naših sugrađana koji iz raznih razloga sele iz Bosne i Hercegovine, te moramo naći način kako da ih uključimo, odnosno da im približimo rješenja na probleme sa kojima se suočavaju. Tako smo došli na ideju da napravimo priručnik u elektronskom formatu koji će bh. dijaspori omogućiti lakši pristup informacijama vezanim za administrativne procese i prikupljanje dokumenata u različitim BiH institucijama. U toku istraživanja smo naišli na web stranicama naših ministarstava i institucija da nedostaju ili su nepotpune informacije vezane za pristup dokumentima i različitim zahjevima koji bivaju upućeni tim institucijama. Takođe, naglasio bih da priručnik mogu koristiti i lokalci, odnosno domaći stanovnici naše države jer nema razlike pri dobivanju npr. lične karte. Elektronsku verziju priručnika možete pronaći na http://administrativni-prirucnik.com/ gdje se mogu pronaći dodatne informacije oko institucija BiH, te korisni linkovi koji su svakodnevno potrebni građanstvu BiH, al i bh. dijaspori, navode autori.

(Mirnes Ćerimović/STUDOMAT.ba)