O nezaposlenosti mladih i na Ekonomskom forumu BiH

U Sarajevu je organizovan Ekonomski forum Bosne i Hercegovine. Organizator je Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, a forum je okupio predstavnike vlasti, poslovne i akademske zajednice.


web banner ekonomski forum 2017

Cilj je uspostavljanje međusobnog dijaloga kako bi se zajednički unaprijedili ekonomski i poslovni ambijent u zemlji.

Na otvaranju foruma predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, istakao je da se potrebno više baviti ekonomijom,  povećati domaće i strane investicije,  te smanjiti poreze.

– Neće biti investicija dok domaći investitori ne počnu više ulagati u BiH,  a zatim će doći i strani investitori. Samo prošle godine jedna ambasada je izdala 15.000 radnih viza, a uvjeren sam da ima još mnogo naših stanovnika koji odlaze tražiti posao vani. Opredijeljeni smo da se više bavimo ekonomijom kroz program ekonomskih reformi i tome teži izvršna vlast do kraja svog mandata, što je dobro i potrebno, naglasio je Ivanić.

Ovaj događaj ima višestruke vrijednosti za bh. društvo, posebno zbog činjenice što se na jednom mjestu kroz otvoreni dijalog vlada, realni i javni sektor, nevladin sektor, svaki iz svog ugla djelovanja, razgovara o problemima i prilikama sa kojima se susreću.

– Otvoriti perspektivu mladima u BiH da svoje potencijale usmjere ovdje,  u BiH. Prioritet je otvaranje novih radnih mjesta. Stepen realizacije ekonomskih reformi na nivou BiH je viši od 50%, a na svim nivoima viši od 40%. Pored brojnih otpora,  zbog provedbe ekonomskih reformi došlo je do unaprjeđenja poslovnog ambijenta i otvaranja desetina hiljada radnih mjesta. Uvoz je pokriven izvozom u iznosu od 60%, što znači da sve više izvozimo, a manje uvozimo., istakao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH,  Denis Zvizdić.

Neki od panelista foruma bili su i guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić, premijer Vlade FBiH Fadil Novalić, ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i mnogi drugi.

(Mladi.org)