Nikad nije kasno: Baka sa 87 godina magistrirala na kanadskom univerzitetu

Započela je studije 2019. godine i nastavila tokom pandemije koronavirusa prije nego što je 2. novembra diplomirala sa 4.000 drugih studenata


baka diploma

Baka sedmoro unučadi, koja je emigrirala iz Šri Lanke, postala je najstarija osoba koja je magistrirala na kanadskom univerzitetu York, gdje je svoju strast za mirom i učenjem pretvorila u diplomu političkih nauka.

Varatha Shanmuganathan ima 87 godina, ali njena duša je mlada i živahna kao i uvijek. Kada ne igra Scrabble ili pleše i ne pjeva sa svojim unucima, zauzeta je ispunjavanjem svojih mnogih snova.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Bilo je zanimljivo. Prvog novembra bila sam obična dama koja je vodila svoj uobičajeni život. Drugog novembra, kada sam diplomirala, sve se promijenilo,  kazala je ova divna starica za CNN.

Njena diploma se fokusirala na građanski rat u Šri Lanki i napore za postizanje mira.

 – Ovo je oduvijek bio moj san, studirati politiku i steći višu diplomu u tome, i sretna sam što sam to konačno ostvarila,  rekla je ona.

To je zapravo Shanmuganathanina druga magistarska diploma, ali iako njeno postignuće u ovoj dobi nekima može izgledati iznenađujuće, njena porodica kaže da je to u skladu sa ženom koju poznaju.

Veoma smo ponosni na nju. Ali zapravo nismo iznenađeni. Uvijek je govorila o tome kako godine nisu prepreka u životu, baš kao što rasa i spol ne bi trebali biti, rekla je Priya Merritt, njena kćerka.

Šanmuganatan kaže da su je iskustva, zajedno sa učenjima Gandija, Dalaj Lame i Nelsona Mandele, navela da nastavi svoj drugi magistarski stepen u Jorku. Napisala je svoj istraživački rad o građanskom ratu u Šri Lanki i izgledima za mir.

Sve nas ljudska bića treba tretirati jednako. Ovo je poruka koju želim dati, istakla je.

Kada je saznala da univerzitet nudi besplatnu školarinu starijim građanima, rekla je Shanmuganathan za CNN, odmah je znala da je to konačno njena šansa da ostvari svoj san o studiranju političkih nauka.

 – Shanmuganathan predstavlja najbolje od onoga što se zalaže Univerzitet York – pristup obrazovanju, posvećenost stvaranju inkluzivnog okruženja za sve i nepokolebljivu odlučnost da se stvori bolja budućnost. Ona će bez sumnje inspirisati druge da nastave sa visokim obrazovanjem i ponašati se kao moćan uzor ženama svih uzrasta, naglasila je predsjednica Univerziteta York Rhonda Lenton u izjavi za CNN.