Mate Rimac omogućio studentima uvid u ključne elemente automobila Nevere

Osnivač kompanije Rimac Automobili, Mate Rimac, pružio je priliku studentima Fakulteta strojarstva i brodogradnje da bolje upoznaju električni automobil Rimac Nevera i nauče nešto novo.


Screenshot 4 1
Foto: Klix

Rimac je fakultetu ustupio neke od ključnih elemenata Nevere uključujući karbonsku monokoknu šasiju te im omogućio da skinu CAD podatke šasije i drugih elemenata.

Prije 10 godina su mi na fakultetu rekli da je u Hrvatskoj nemoguće proizvesti automobil. I bili su u pravu – bilo je. Ponosan sam što smo u tih 10 godina izgradili tim od više od 1.000 ljudi sa više od 600 inženjera koji su u mogućnosti razviti gotovo kompletan automobil i njegove ključne elemente – tu, u Hrvatskoj. Danas blisko sarađujemo s mnogim fakultetima, kako u Hrvatskoj, tako i van nje. Veliki broj naših inženjera dolazi sa FSB-a u Zagrebu pa smo se stoga odlučili obilježiti tu povezanost i saradnju – na našim kutkom. Tamo su izloženi neki od ključnih elemenata Nevere, uključujući karbonsku monocoque šasiju koja je prošla razne crash testove. Studenti ovdje mogu i skinuti CAD podatke šasije i drugih elemenata – transparentnost koju niti jedan drugi proizvođač ne prakticira. Osim toga smo se potrudili i urediti cijeli taj dio tako da bude funkcionalan za rad i lijep za vidjeti. Mislim da je ovo super prilika da studenti mogu direktno vidjeti šta konkretno mogu raditi nakon faksa – samo par kilometara dalje. Nadam se da će studentima Fakulteta strojarstva i brodogradnje biti korisno i zanimljivo, napisao je Rimac na Facebooku.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Screenshot 5 1
Foto: Klix

Nevera posjeduje četiri električna motora koji individualno pokreću točkove i omogućavaju najnapredniji torque vectoring sistem do sada. Razvija 1.914 KS i 2.360 Nm obrtnog momenta, a domet iznosi 547 kilometara, piše Klix.

Za ubrzanje od 0 do 100 km/h je potrebno 1,97 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 416 km/h.

Rimac planira proizvesti 150 primjeraka modela Nevera, a svaki će koštati 2 miliona eura.