Komšić hrabrio studente: BiH je preživjela i mnogo veće krize

Komšić je kazao je da svaki čovjek cijeli život prolazi kroz proces socijalizacije i da je obrazovanje ključ za kvalitetan uspjeh.


Foto: N1
Foto: N1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić održao je jučer predavanja studentima i profesorima Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology o temi Bosna i Hercegovina: Kako dalje?.

Advertisements

Komšić je govorio o aktuelnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, o unutrašnjoj i vanjskoj politici, o djelovanju svjetskih sila – zemalja Evropske unije, Velike Britanije, Rusije, SAD-a, Kine i Turske – na prostoru Zapadnog Balkana, te o Bosni i Hercegovini u periodu od raspada bivše Jugoslavije do danas.

Advertisements

Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, naglasio je da je Bosna i Hercegovina ‘most’ između Istoka i Zapada, gdje se isprepliću geopolitički i geostrateški interesi pomenutih zemalja. Istakao je da prema našoj zemlji trenutno postoji određen odnos velikih sila kao što su Sjedinjene Američke Države, Rusija, EU ili Kina koji nastoje ostvariti njihove interese na različite načine, piše N1.

Govoreći o 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske Komisije, čija je implementacija primarna kako bi BiH dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, Komšić je naglasio da reforma izbornog procesa treba biti ispunjena tako da svaki građanin ima jednaka prava na cijeloj teritoriji BiH. To podrazumijeva implementaciju svih pet presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Komšić je ohrabrio studente ovog Univerziteta naglasivši da je BiH preživjela i mnogo veće krize nego što je trenutna i da perspektiva za napredak ovdje itekako postoji.

Predsjednik Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology Ejup Ganić i rektor ovog Univerziteta Vjekoslav Domljan, izrazili su veliku zahvalnost predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću na ovom veoma značajnom predavanju.

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!