Nije ni BMW ni Facebook: Indijci otkrili svoje radno mjesto iz snova

Ukoliko pitate indijske studente koje je njihovo radno mjesto iz snova, čut ćete kompanije poput Googlea, Applea i Facebooka, ali većina njih ipak želi raditi na manje slavnom mjestu, odnosno u državnoj centralnoj banci.


Foto: N1
Foto: N1

Prema istraživanju firme Universum Global, centralna banka Indije (Reserve Bank of India) jedan je od najpoželjnjih poslodavaca u toj zemlji.

Advertisements

Centralna banka je na trećem mjestu poslodavaca, odmah iza Googlea i Applea ali ispred Facebooka, BMW-a, Microsofta i Disneyja.

Ali, šta je toliko poželjno kod brojeva, tablica i regulatornih detalja u centralnoj banci?

Maturante vjerovatno privlači Reserve Bank of India (RBI) zbog svoje dobre reputacije u zemlji u kojoj, za razliku od banke, vlada letargija i mito.

Advertisements

Na stranici za traženje poslova, centralna banka Indije ima sjajne kritike. “To je bilo najviše poticajno i motivirajuće iskustvo u mom životu”, navodi jedan čitatelj. “U RBI-u ne postoje granice”, kazao je drugi.

Također, dolazak bankara Raghurama Rajana 2013. godine je doprinio popularnosti te banke. Rajan je profesor na Univerzitetu u Chicagu i najpoznatiji je po predviđanju finansijske krize i to nekoliko godina prije nego što se i dogodi. On je dobio najbolje ocjene kao šef RBI-ja.

Rajan osim monetarne politike, u RBI-ju također nadgleda trgovinu veza, pitanje valuta, daje dozvole banke i nadzire finansijski sistem i to s daleko manje ljudi nego generacija prije.

(N1)