Studenti žele samoću, traže jeftine garsonijere

Budući da se bliži početak nove akademske godine u BiH te da se od septembra u naše najveće univerzitetske centre očekuje dolazak više hiljada studenata iz svih krajeva države, sve je veća potražnja i za unajmljivanjem stanova. Hiljade mladih ovih dana tragaju za stanovima.


Foto: Avaz
Foto: Avaz

Koje su to najtraženije lokacije i najpristupačnije cijene stanova za unajmljivanje u BiH?

Advertisements

Daleko najviše mladih iz BiH dolazi studirati u glavni grad, pa na Univerzitetu u Sarajevu (UNSA) ima oko 30.000 studenata. Većina ih dolazi iz udaljenih gradova pa tako moraju pronaći i mjesto za stanovanje.

U studentskim domovima u Nedžarićima i na Bjelavama ima mjesta za samo 1.650 studenata, a ostali moraju tražiti privatni smještaj. Cijena stanovanja u ovim domovima iznosi između 130 i 180 KM.

Međutim, većina studenata odlučuje se za privatni smještaj i unajmljivanje soba ili stanova. Kako su novinarima rekli u agencijama za iznajmljivanje, svake godine u avgustu i septembru posebno je povećana potražnja za stanovima.

Iz agencije “SarajCity” ističu da se studenti najčešće opredjeljuju za stanove u blizini stajališta gradskog prijevoza, a minimalna cijena mjesečnog najma je 250 KM.

– Studenti traže stanove što bliže fakultetu koji studiraju. Najčešće lokacije su u blizini Medicinskog i Građevinskog fakulteta, odnosno na Koševskom Brdu, Mejtašu, Višnjiku… Mnogi traže stanove i u blizini Kampusa, gdje je smješteno više fakulteta. Uglavnom se opredjeljuju za jednosobne stanove ili garsonijere, kazali su iz ove agencije.

Posljednjih godina povećana je potražnja za unajmljivanjem stanova na Ilidži zbog mnogo privatnih fakulteta koji se tamo nalaze. Ovo su nam kazali u agenciji “Rental”. Direktorica Alma Abdagić kaže da su dosta traženi i stanovi na Stupu.

Manji stanovi

– Studenti se opredjeljuju za manje stanove u novogradnji. Ranijih godina više studenata živjelo je u jednom većem stanu i tako su dijelili troškove za kiriju i režije. U posljednje vrijeme to nije slučaj. Studenti, uglavnom, žele živjeti sami, pa je veća potražnja za garsonijerama i jednosobnim stanovima, a cijena je oko 350 KM. Zanimljivo je da su strani studenti spremni platiti i do 500 KM za malo veći i opremljeniji stan, rekla je Abdagić.

U Zenici cijene do 200 KM

Advertisements

Povećana potražnja za stanovima je i u Zenici. Kako su nam rekli u agencijama, zbog blizine Univerziteta, najveća potražnja je za stanovima u Fakultetskoj ulici. U naseljima Crkvice ili Blatuša stan se može unajmiti i za 200 KM.

Studentica Zerina Macak kaže da su cijene najma stanova poprilično visoke te da zbog toga mora pronaći još dvije cimerke da bi dijelile troškove. Prilikom potražnje stana najvažnije joj je da bude namješten. Ističe da ima ljudi koji izdaju i podrume, koji su bezuvjetni.

Najam u Tuzli do 200 KM

Privatni smještaj za studente Univerziteta u Tuzli trostruko je skuplji od smještaja u studentskim domovima. Mjesečni najam sobe s dva obroka u domu iznosi 91 KM, dok je najam stanova između 150 i 200 KM. Studentima u Tuzli najprivlačnije su lokacije u blizini Univerziteta. Tako studenti Filozofskog fakulteta najčešće traže stanove u naseljima Stupine, Bulevar ili Ši Selo, dok oni koji studiraju na Medicinskom, Ekonomskom, Tehnološkom ili Pravnom fakultetu smještaj traže u naseljima Slatina, Mejdan ili Mosnik.

U Mostaru kirije od 150 do 500 KM

Sobu za stanovanje u Mostaru moguće je unajmiti za 150 KM, a najam bolje opremljenog stana u centru grada košta i do 500 KM. Vlasnik agencije „Agent” Kamel Ratkušić kaže za naš list da mjesečna kirija za jednosoban stan iznosi od 200 do 400 KM.

– Cijena dvosobnog, lošije opremljenog stana iznosi od 350 do 400 KM i takve stanove obično dijele dva do tri studenta. Studenti uglavnom traže stanove koji su bliže fakultetima, a tek 30 posto njih koji su „dobrostojeći” žele da su bliže centru, gdje su cijene najma najviše, kaže Ratkušić.

U Bihaću plaćaju do 300 KM

Prosječna cijena najma stana za studente na nekom od fakulteta Univerziteta u Bihaću kreće se od 150 do 200 KM mjesečno. U ponudi su namješteni jednosobni, dvosobni i trosobni stanovi te spratovi, pa i cijele kuće. Mjesečni najam dvosobnog stana od 80 kvadrata s centralnim grijanjem u blizini Tehničkog fakulteta košta 300 KM. Za istu cijenu u naselju Ozimice studentima se izdaje stan od 40 kvadrata, dok u Gornjem Preokunju najam dvosobnog namještenog stana od 60 kvadrata košta 120 KM po osobi. Predsjednica Asocijacije studenata Ekonomskog fakulteta Naila Krupić ističe da su vlasnici stanova podigli cijene te da štede na studentima jer u zimskom periodu grijanje uključuju samo na nekoliko sati.

(Dnevni avaz)