Neustrašiva pravnica odustala od posla i postala student akupunkture

Oduševio ju je individualni pristup pacijentima te širina znanja.


s
Foto: Gloria

Zagrepčanka Vesna Mudrinić oduvijek je bila neustrašiva. Jednoj od najboljih studentica Pravnog fakulteta u Zagrebu gdje je 2010. diplomirala, a potom i magistrirala, te karijeru počela graditi u uglednom odvjetničkom društvu, bilo je sasvim prirodno ostaviti siguran, stalni posao i upisati prestižni Tri State College of Acupuncture u New Yorku.

Tamo je, opet kao jedna od najboljih studentica, diplomirala i počela raditi kao licencirana terapeutkinja za japansku akupunkturu, shiatsu te prehranu na bazi makrobiotike. Prvo u New Yorku, a 2019., s namjerom da veći dio godine radi u Hrvatskoj, u Zagrebu je otvorila centar Satori Acupuncture.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ni moji prijatelji, a još manje roditelji i sestre nisu bili sretni kad sam dala otkaz i rekla im da idem na studij u New York, prisjeća se Vesna Mudrinić, dodajući da su promijenili mišljenje kad su je prvi put posjetili.

Vidjevši zgrade, dvorane za predavanja, dvorane za vježbe, kliniku u sklopu fakulteta te način rada, kao i ko su predavači, Vesnini roditelji, Ivica i Božica Mudrinić, te starije sestre Marina i Kristina, kao i najmlađa Diana, shvatili su koliko je njezin trogodišnji studij ozbiljan, prenosi Gloria.

Tata je čak pristao glumiti pacijenta na kojem nam je predavač iz Japana pokazivao jednu metodu. Akupunkturu, vještinu poteklu iz Kine, u Americi su među prvima uklopili u službenu medicinu, uvjerivši se u sve njene dobrobiti, govori stručnjakinja za japansku akupunkturu i shiatsu. Na primjer, jedan dio fakultetske klinike bio je pedijatrijski odjel za onkološke bolesnike. Zahvaljujući akupunkturi tokom i nakon kemoterapije minimalizirani su im bolovi, mučnine i slabost, tako da su teško oboljeli mališani mnogo lakše podnosili medicinske terapije i nimalo ugodne nuspojave.

Ja sam ipak diplomski radila iz područja neuropatije, gubitka osjeta u prstima nogu i ruku, što je česta posljedica hemoterapije, a javlja se i devet godina kasnije. Moj 86-godišnji pacijent imao je rak prostate koji je otkriven na vrijeme i izliječen, ali osjet je izgubio. Kad je iscrpio sve mogućnosti službene medicine, došao je u našu kliniku i za nekoliko mjeseci problemi su nestali, osjet se vratio, kaže Vesna Mudrinić, dodajući da su pola dana imali predavanja, među ostalim i anatomiju, a drugi dio dana je bio praktičan rad u klinici, dakle primjena teorije u praksi.

Oduševio ju je individualni pristup pacijentima te širina znanja. Naime, fakultet je objedinio fizikalnu terapiju i akupunkturu koja je najbolja za sportaše, pa tradicionalnu kinesku medicinu i kinesku akupunkturu, makrobiotičku prehranu, potom japansku akupunkturu te kozmetičku koju je u SAD-u usavršila Shelly Goldstein, također predavačica na fakultetu.

Terapija se prilagođava svakom pacijentu, ovisno o liječničkim nalazima, dijagnozi i potrebama. Jedna od predavačica je bila Kiko Matsumoto, čije se umijeće bazira na metodi koju su razvili slijepi akupunkturisti u Japanu.

Zdravstveni problemi

S porodicom se iz rodnog Toronta u Zagreb doselila kad joj je bilo šest godina. Brbljiva i vesela djevojčica, koja je od djetinjstva obožavala crtati, brzo se uklopila u novu sredinu, kako u školi, tako i u muzičkoj školi, na odbojci, košarci… Ali, u trećem razredu gimnazije odjednom su krenuli zdravstveni problemi – lice su joj preko noći prekrile akne, a bolovi, probavni i ginekološki problemi postajali su sve češći i teži.

Klasična medicina, koja je za mene i dalje na prvome mjestu, riješila je dio problema, ali nisam željela prihvatiti da su tablete jedino rješenje, pogotovo za nešto što traje. Tražila sam način kako si pomoći, počela sam istraživati prehranu, čitala, išla na seminare i tako sam ušla u sferu makrobiotike. To mi je bilo super iskustvo, mnogo sam čitala, otkrivala koji su problemi prouzrokovani kojim namirnicama, izbacivala ih ili kuhala na drukčiji način. Tako sam upisala i kurs shiatsu masaže, počela sam se baviti jogom, pa meditacijom, a kod kuće kuhala samo za sebe. Jedino se tati sviđalo to što bih skuhala, govori Vesna, koja se i danas drži načela iz knjige o makrobiotici japanskog autora Michioa Kushija.

On naglašava da hrana mora biti prilagođena podneblju u kojem živite. Važno je osluškivati svoje tijelo. Njegovu sam filozofiju najbolje razumjela kroz susrete s ljudima koji su se ekstremno držali naputaka o makrobiotici, ne shvaćajući koliko je važno tu vrstu prehrane prilagoditi sebi i svom organizmu, naglašava Vesna, koja je uskoro počela kuhati i prijateljicama, raditi im shiatsu masaže. Bila je i na tretmanu akupunkturom i zainteresirala se za tu vještinu.

Posao mi je bio divan, ured također, voljela sam pravo, ali nakon što bih pojela svoj makrobiotički obrok i nekome odradila tretman, osjećala sam se puno ispunjenije, zadovoljnije i bolje. Što sam se više brinula o sebi, više sam mogla pomoći drugima , govori Vesna, čiju je odluku da okrene novu stranicu u životu ubrzala i saobraćajna nesreća u kojoj je doživjela težak potres mozga i ozlijedila vratnu kičmu.

 – Prvih mjesec dana trebalo mi je neko vrijeme samo da prinesem šoljicu čaja ustima. Doživjela sam i kraću amneziju. U tih mjesec dana mnogo sam razmišljala. Život je suviše kratak, dogode nam se stvari koje ne želimo i pomislila sam zašto bih morala čekati penziju pa da imam vremena baviti se onim što istinski želim. Bilo je to u proljeće 2013. i danas sam presretna što sam donijela odluku koja mi je promijenila život, govori Vesna Mudrinić.

Na studiju u New Yorku mentorica Kiko Matsumoto riješila ju je svih posljedica potresa mozga, a ona danas i svom dečku, Igoru Grubišiću, koji kao i ona, nakon saobraćajne nesreće ima povremenih problema s vratnom kralježnicom, mnogo pomaže s akupunkturom.

Vlasnik firme za promotivne materijale i organizaciju festivala i Vesna dvije godine žive zajedno, a tretmane mu radi isključivo u svom centru.

Važan je ambijent tako da se svaki klijent može opustiti, a mnogi tokom tretmana zaspu. Upotrebljavam japanske i korejske iglice koje su najtanje, a imaju posve glatku teksturu, tako da ih se uopće ne osjeti. Mogućnosti za pomoć i poboljšanje kvalitete života je mnogo. Svi seminari i fakulteti dali su mi puno, imam bazu, ali, baš kao i medicina, i ovaj dio liječenja ide naprijed. Rade se brojna istraživanja, otkrivaju nove mogućnosti, a ja uvijek želim još više i još bolje, tako da sam i dalje u fazi učenja, kaže Vesna Mudrinić.